U Prijedoru je danas osnovano Partnerstvo za razvoj, tijelo zaduženo za praćenje i ažuriranje lokalne razvojne strategije.
Partnerstvo broji 122 člana iz svih sfera javnog, privrednog i društvenog života grada Prijedora. Na današnjem sastanku usvojen je i poslovnik o radu i potpisana zajednička izjava o lokalnom razvojnom partnerstvu.

Za predsjedavajućeg ovog tijela izabran je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, a za njegovog zamjenika vlasnik građevinskog preduzeća “Unijat-M” Mladen Unijat.

“Pozivam sve koji su učestvovali u izradi strategije, da sad učestvuju u njenoj realizaciji i ažuriranju, te u procjeni sektorskih ciljeva i svega što je neophodno, da se izvede što više planova zacrtanih strategijom”, poručio je Đaković.

On kaže da očekuje kvalitetno učešće svakoga iz svoje oblasti, budući da je najbolje poznaje, da bi što stvarnije uticali na tok daljih projekata ove strategije.

Đaković je rekao da je namjera lokalne vlasti da se u svim oblastima života napravi uravnotežen razvoj i da svako iz svoje oblasti može dati doprinos lokalnom razvoju, a da posredstvom članova Partnerstva za razvoj i svi kompetentni građani mogu učestvovati u tome.

“Zajedno sarađujemo na razvoju grada Prijedora. To je globalni cilj naše generacije, prije svega zbog naše djece koja su budućnost, a o svim koracima izvještavaćemo Skupštinu grada Prijedora”, dodao je Đaković.

On je rekao da su svjesni potrebe da se razvoj grada treba voditi proaktivno i odgovorno, polazeći od principa održivog razvoja i socijalne uključenosti.

“Opredjeljujemo se za takav pristup razvoju grada u kojem se skladno kombinuje ekonomski prosperitet sa većom uključenošću socijalno osjetljivih kategorija stanovništva, bez prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa”, navodi se u zajedničkoj izjavi članova Partnerstva za razvoj.

Osnivanje Partnerstva za razvoj jedna je od aktivnosti Protokola o saradnji za lokalni razvoj između grada Prijedora i projekta “Lokalni integrisani razvoj”, koji sprovodi UNDP.

SRNA/RTRS