Simbol Vaskrsa je crveno vaskršnje jaje. Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Osim farbanja jaja, građani Srpske su danas vršili i posljednje pripreme, nabavljali namirnice, a brojna humanitarna i druga udruženja dijelila su danas pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva

Simbol Vaskrsa je crveno vaskršnje jaje. Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Crkvena opština Trebinje godinama njeguju ovaj običaj i pripremaju brojna vaskršnja jaja, koja će biti podijeljena vjernicima nakon Vaskršnje liturgije.

I ove godine, vrijedne žene u Eparhiji zahumsko hercegovačkoj i primorskoj ofarbaće 6 hiljada jaja, koja će biti podijeljena vjernicima, među kojima su i korisnici Narodne kuhinje. Vaskršnji običaj počele su još na Veliku srijedu.

U farbanju i šaranju vaskršnjih jaja, od prošle godine, učestvuju i mališani Dječijeg vrtića “Naša radost”.

Povodom predstojećeg Vaskrsa na Veliki petak u Lijevče polju najviše aktivnosti je bilo u mjesnoj zajednici Kočićevo. Bojenjem rekordnog broja vaskršnjih jaja počela je Četvrta smotra dječjeg folklora.

Ove godine u mjesnoj zajednici Kočićevo obojeno je i ukrašeno 1.700 vaskršnjih jaja. Sve se radi na tradicionalan način, a najljepše jaje ostaće kao čuvarkuća u Centralnom kulturno-umjetničkom društvu “Lepa Radić” organizatoru Dječje smotre folklora.

Prvog dana Vaskršnjoj smotri prisustovali su i gosti iz Čilea, koji su imali priliku da ponešto nauče o tradiciji i običajima srpskog naroda.

Prije bojenja jaja organizovano je i takmičenje u tradicionalnim narodnim igrama, potezanju konopca i trčanju u vrećama.

U Srpskoj je danas neradni dan, ali su mnogi to iskoristili za nabavku namirnica za vaskršnje praznike. Brojni su kupci i na prijedorskoj tržnici, čija je ponuda raznovrsna i za današnju i sutrašnju posnu trpezu.

Ni ove godine, u Prijedoru, nije izostao miris tradicionalnih peretaka.  Osim voća i povrća koji su najtraženiji tokom posta, Prijedorčani su danas najviše kupovali ribu.

Na Gradskoj tržnici velika ponuda,ali i potražnja- trgovci zadovoljno trljaju ruke. Neki imaju razloga i za dvostruku sreću.

Kako nalažu tradicija i običaji, pereci kao simbol vijenca na Hristovoj glavi, nezaobilazan su dio trpeze. Iako komplikovana priprema, Prijedorčanke iz Kola srpskih sestara, ove godine napravile su, više od četiri hiljade.

Kada je riječ o Semberiji, osim vrijednih domaćica koje su rano jutros ofarbale jaja, poranili su i članovi Sportskog ribolovnog društva “Riba”, koji su organizovali humanitarnu akciju.

Sportsko -ribolovno društvo “Riba” drugu godinu priprema posne obroke za korisnike Narodne kuhinje sa područja Bijeljine. Sve namirnice obezbjeđuju sami, a ove godine, zahvaljujući pomoći sugrađanina Save Rakića -vlasnika farme koka nosilja, socijalno ugroženima podijelili su i Vaskršnja jaja.

Vaskrs je praznik praštanja,druženja, ali i darivanja, pa su ribolovci odlučili da obraduju socijalno ugrožene. Prihvatili su se kuvače i roštilja kako bi pripremili 260 porcija riblje čorbe i pržene ribe. Uz posni obrok dijelili su i hljeb i obojena jaja.

Kolo srpskih sestara „Majka Јevrosima“ Brčko, u susret Vaskršnjim praznicima, organizovalo je podjelu humanitranih paketa za najugroženije srpske porodice na području distrikta. Podijeljeno je 50 prehrambeno-higijenskih paketa.

Besparica i neimaština, nisu rijetkost ni na području distrikta Brčko. Za one kojima je i kilogram brašna skupo, pomoć je više nego dobro došla.

Kolo Srpskih sestara “Majka Јevrosima” u Brčkom zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, svake godine za Božićne i Vaskršnje praznike, organizuje sakupljanje i podjelu pomoći.

U kolu srpskih sestara kažu da je,na žalost, sve više onih koji kucaju na njihova vrata, tražeći milosrđe, a da u ovom udruženju nemaju mogućnost da svima pomognu.

Aktiv žena SNSD Laktaši u okviru humanitarnih aktivnosti posjetio je samohranu majku Biljanu Savić iz Slatine i uručili joj pomoć.

Zbog kćerkine bolesti Biljana nije u mogućnosti da radi, a jedini prihod koji imaju je 120 maraka socijalne pomoći. Sanja ima Retov sindrom, rijedak genetski poremećaj, koji dovodi do nepokretnosti, gubitka sposobnosti razmišljanja i komunikacije, napada, problema sa disanjem. Majka Biljana 24 časa sprovodi uz nju.

Biljanu i Sanju na Veliki petak posjetile su članice aktiva žena SNSD-a Laktaši.

Aktiv žena SNSD-a do sada u okviru humanitarne akcije posjetio je osam porodica kojima je uručio pomoć, kao i vrtić “Princeza Katarina Karađorđević” gdje su mališane obradovli novim igračkama.

Ujedinjena Srpska čestitala je hrišćanima najveći praznik – Vaskrs. Za najmlađe sugrađane na centralnom banjalučkom trgu organizovana je podjela jaja i balona.

Članovi ove stranke najavili su da će sutra posjetiti višečlane porodice i uručiti im simbolične poklone da bi Vaskrs proslavili na najbolji način.

RTRS