Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković primio je danas delegaciju Irkutska, ruskog grada koji je pobratim Prijedoru od 2015. godine.  Rusku delegaciju predvodio je Mihail Kornjev, deputat u Dumi grada Irkutska koji je Đakoviću prenio pozdrave gradonačelnika Irkutska Dmitrija Berdnikova.

„Dok boravimo ovdje, osjećamo ljubav i dobrotu Srba, našeg bratskog naroda sa kojim nas vežu kultura i vjera“ rekao je  Kornjev.
On je izrazio nadu da će se odnosi ova dva grada dići na viši nivo i da  jake veze između dva naroda treba da se prenesu na ekonomsku i političku saradnju.
Kornjev je i direktor Irkutskog gradskog teatra narodne drame čiji je ansambl  pod nazivom „ Irkutska zastava“ sinoć održao cjelovečernji koncert i oduševio prisutne u prepunoj sali Pozorišta Prijedor.
„Želim da se od srca zahvalim umjetnicima iz bratskog Irkutska i da u ime građana Prijedora pozdravim sve građane i gradonačelnika Irkutska“  rekao je gradonačenik Đaković nakon prijema.
On je izrazio nadu da će se saradnja između Prijedora i Irkutska razvijati i u budućnosti.
Nakon prijema u Gradskoj upravi, gosti iz Rusije obišli su Muzej Kozare i Spomen-kuću porodice Stojanović i na taj način se upoznali sa dijelom kulturnog i istorijskog naslijeđa Prijedora.
Oni će večeras održati mini-koncert u Galeriji `96 , a tokom sutrašnjeg dana položiti vijence na centralni gradski  spomenik za „ Krst časni“ i spomenik poginulim ruskim vojnicima na gradskom groblju.
prijedorgrad.org