Generalni sekretarijat Interpola, čije je sjedište u Lionu, u Francuskoj, dobio je prije nekoliko dana dodatne podatke u vezi s državljanstvom Nedžada Herende, bivšeg člana parapolicijske formacije „Ševe“, kojeg Sud BiH potražuje zbog ratnih zločina u Velikom parku u Sarajevu. Ova informacija potvrđena nam je jučer u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, u čijem je sastavu i Interpol BiH.

Tražili od Suda

– Obavještavamo vas da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH putem kanala Interpola proslijedila dodatne podatke u vezi s državljanstvom navedenog lica (Nedžad Herenda, op. a.) Generalnom sekretarijatu Interpola te se u skladu s procedurama Interpola očekuje objava međunarodne potjernice – rečeno nam je jučer iz DKPT-a.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da raspiše međunarodnu potjernicu za Herendom, što je i učinjeno 29. marta ove godine. No, zbog problema u vezi s državljanstvom objava crvene potjernice bila je na čekanju.

Ima dokumente

Prije pet dana Sud BiH je putem Ministarstva civilnih poslova BiH utvrdio da je Herenda, ipak, državljanin BiH i da se nije odrekao bh. dokumenata.

Nezvanično saznajemo da je Interpol BiH putem svojih kanala o tome da je Herenda ipak bh. državljanin obavijestio prije tri dana Generalni sekretarijat u Lionu te se sada očekuje zvanična objava crvene potjernice. Herenda već 20 godina živi u Holandiji.

Avaz