Predstavnici sindikalnih organizacija Arselor Mitala iz Prijedora i Zenice uputili su danas zahtjev da oni koji su odgovorni za konačnu odluku o prodaji akcija RŽR Ljubija dobro razmotre sve činjenice i donesu pravu odluku koja će radnicima obezbijediti poslove i dovesti do istinskog prosperiteta.

Poručili su da su zabrinuti za egzistenciju, jer u Izrael investmen grupi ne vide ozbiljnog proizvođača željezne rude, kao što je to Mital.

Na konferenciji za novinare ovih sindikata u Banjaluci nenajavljeno je stigao i direktor izraelske kompanije Izraeli investment grup, Evgenij Zotov, čiju je ponudu Vlada Srpske prihvatila.

On je sindikalcima i novinarima pokušao da objasni da ima ozbiljne namjere i garantovao razvoj rudnika i očuvanje radnih mjesta.

Zotov je naglasio da se bavi rudarstvom više od 20 godina, te da garantuje svim radnicima u zajedničkom preduzeću da će imati posao.

“Nudimo ulaganje u razvoj Ljubije i Tomašice, a neka Arselor Mital radi u Omarskoj”, rekao je Zotov.

Pres konferencija sindikata pretvorila se u svađu. Dok je Zotov ubjeđivao radnike da ne strahuju i da je njihova ponuda bolja od Mitala, sindikalci su ga napadali, tvrdeći da se radi o prevari.

Predsjednik sindikata radnika Arselor Mitala iz Prijedora Milanko Stojnić apelovao je na poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da glasaju po savjesti kada se bude glasalo o prodaji RŽR Ljubija. Njegov kolega iz zeničkog Mitala Zuhdija Kapetanović naveo je da nije mogu naći dovoljno informacija o ponuđaču iz Izraela, ističući da je interes da opstane kompanija i radna mjesta, te da se nastavi zapošljavanje.

RTRS