Veterani Splita i te županije podnijeli su krivičnu prijavu protiv Olivera Frljića, reditelja predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” i Gorana Golovka, direktora festivalskog savjeta “Marulićevi dani”, na čijem programu je ta predstava.

Krivične prijave su podnijete MUPu-u i Opštinskom javnom tužilaštvu, a veterani očekuju brzu i, kako kažu, blagovremenu reakciju s obzirom na delikatnu situaciju.

Predsjednik tamošnje podružnice Hrvatskog društva logoraša Ivan Turudić je rekao da je Frljićeva predstava degutantna i da na najvulgarniji način vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje naroda koji se 95 odsto izjasnio kao hrišćanski.

Turudić je ocijenio da “takve stvari mogu izazvati nesagledive posljedice i u obliku nekog terorističkog čina.”

“Pitamo se je li Frljić pripremanjem ove predstave imao za cilj da podstakne neki novi vjerski rat ili mu je cilj da uništi turističku sezonu kao najprofitniju granu hrvatske privrede provocirajući predstavom mogući teroristički čin pred sam početak sezone jer ova predstava vrijeđa vjerska osećaja muslimanskog naroda,” rekao je Turudić.

Usprotivio se, kako je rekao, vrijeđanju “naroda druge vjeroispovesti kad znamo da su muslimani podnijeli s nama žrtvu u Domovinskom ratu i veliki broj ih je dao život za slobodu”. Podsjetio je da je Frljić svojom predstavom “digao na noge” i cjelokupnu javnost u Poljskoj gdje je reagovao i poljski ministar Glinski, obećavši da neće finansirati festival “Malta” u Poznanju, ako na njemu bude i Frljić.

Rekao je i da je u BiH zbog Frljićeve predstave reagovao vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić koji je poslao pismo Tužilaštvu BiH, gradonačelniku Sarajeva, kantonalnom premijeru, apostolskoj nuncijaturi u BiH, a protiv uvrštavanja te predstave na repertoar “Marulićevih dana” reagovala jr i Splitsko-makarska nadbiskupija.

Izvor: Hina