Božidar se sa sinom Miroslavom sporio godinama jer je imanje u selu i kuću koju su na njemu zidali želeo da prepiše unuku Mališi, koji živi u Austriji…

Austrijski penzioner Božidar Dačić (77) juče ujutru u selu Barič kod Golupca krenuo je u krvavi pir, kada je hicima iz pištolja ubio sina Miroslava, suprugu Radu i šuraka Pavla, a snaju Goricu ranio. Potom je u dvorištu crkve pucao sebi u glavu. Kako saznajemo, do stravičnih ubistava je došlo zbog svađe u vezi sa imanjem sa sinom i njegovom ženom.

Božidar Dačić ubio je sina, suprugu i šuraka, a ranio snaju, zbog svađe u vezi sa imanjem, koje nije želeo da prepiše svom sinu, već unuku Mališi.

Ženi je pucao u uvo

Verica Đokić, tetka ubice, kaže da je Božidar ženi Radi ispalio smrtonosni hitac direktno u uvo. – Rada je pobegla od pomahnitalog muža kroz prozor i dotrčala kod mene. Izgubljeno je govorila: „Moja deca, zovite policiju” – kaže Verica i dodaje da je ubica ubrzo došao.
– Cepanicom je razbio staklo na vratima i nasrnuo na mene, govoreći: „Pusti me da je ubijem!” Gurala sam ga, ali sam ustuknula kad je izvadio pištolj. Radi je rekao: „Za sve si ti kriva! Sin i brat su ti mrtvi, a sada si ti na redu“, i pucao joj u uvo. Rekao mi je: „Zbogom! Preostali meci su za mene, cilj sam ispunio!” – kaže Verica.

Plac je kupila Božidarova žena Radmila za 50.000 šilinga od svog brata Pavla Živkovića, koji je jedan od nastradalih. Kuću su sagradili zajedno, ali je Božidar hteo da se sve vodi na njega. Terao je ženu, sina i snaju iz kuće, govoreći: „Sve je moje!”, tvrde meštani. Kako kažu komšije, porodična svađa zbog imanja trajala je više od godinu dana, a kulminirala je nakon što su se otac i sin u nedelju posvađali zbog seoske utakmice.

Sve je moje!

Božidar je godinama pritiskao sina Miroslava: „Stalno mu je isključivao struju, stalno mu je govorio: ‘Ovo je sve moje, izlazite napolje, sve sam ja zaradio.‘ Miroslav je na kraju morao da kupi smederevac da bi on i žena mogli da kuvaju na njemu.“

Božidar se sa sinom Miroslavom sporio godinama, jer je imanje u selu i kuću koju su na njemu zidali želeo da prepiše unuku Mališi, koji živi u Austriji. Njemu to nije dozvolio Miroslav, pa je juče u kući prvo ubio njega i teško ranio snaju Goricu, koja je uspela da pobegne i uz pomoć oca stigne do lekara.

Ubica je imao uverenje da je „ispravan”

– Jednom prilikom Mališa je rekao Božidaru: „Deko, ti si malo lud”, a on mu je besno odgovorio: „Ne, imam lekarsko uverenje da sam ispravan” – kaže jedan njegov rođak.

Jureći suprugu, koja je pobegla kod pokojne sestre u kuću, s pištoljem u ruci, Božidar je sreo brata od ujaka Radeta i rekao mu: „Ubio sam sina i snaju, ali ku*va mi je utekla! Onda je utrčao u kuću ženine familije i presudio i njoj po kratkom postupku. Potom je seo na bicikl i krenuo do kuće svog šuraka i ubio ga nasred ulice.

Zločin po uzoru na Jabukovac

Božidar je bio nedavno u Jabukovcu, gde se raspitivao o tamošnjem masovnom ubistvu, koje mu je poslužilo kao scenario za njegov zločin, da ubije sve žrtve hicem u glavu.

Rade kaže da je u tom trenutku pomislio da će brat pucati i na njega.

– Mislio sam da će ubiti i mene, ali on je rekao da ide da ubije sebe… Čuo sam kada je pištolj u crkvi opalio – uznemireno priča Rade.

Za pojasom nosio pištolj

Božidar je za pojasom stalno nosio pištolj. Meštani su upozorili Miroslava da Božidara prijavi policiji, a on je uzvratio: „Znam da nosi pištolj, ali ne smem da ga prijavim”, priča jedan od meštana. Božidar i Milan su bili lovci i obojica su imali po 2-3 puške – kažu meštani.

On dodaje da je nakon pucnjave video krvavu snaju Goricu. Međutim, dodaje da je Božidar bio dobar čovek, ali da je bio ogorčen zbog porodičnog spora.

Prema rečima meštana, bili su bogati, ali su se zbog toga najviše svađali.

– Imali su pet do šest hektara zemlje, dve kuće, dva automobila, dva traktora. Božidar i Radmila su skoro unuci Maji kupili auto. Božidar je imao penziju od 1.700 evra, a Rada od 900 evra, kao i ušteđevinu – kaže meštanin Bariča.
Prema rečima meštana, sin, snaja i Rada su se zbog čestih svađa sklanjali u Beč i tamo ostajali po tri meseca.

ALO