Kosta Bjelotomić zvani Bato (34), njegov brat Jovan (21) i Nikola Grujić (23), svi iz Drvara, osumnjičeni su da su 3. marta ove godine u jutarnjim satima opljačkali „Intesa Sanpaolo banku“ u Drvaru, iz koje su pobegli s plenom od oko 384 hiljade KM.

Iako se činilo da policija tapka u mestu te da su ova trojica razbojnika pljačku odradila veoma profesionalno, ipak tokom policijske istrage, kako saznajemo, brojni tragovi i dokazi istražitelje su, upravo, doveli do braće Bjelotomić i Grujića. Oni su pljačku, koja je trajala svega četiri minute, pomno pripremili, a do banke su se dovezli u „audiju A4“ crne boje, sa zatamnjenim staklima, na kojem su bile splitske registarske oznake ukradene s vozila u Livnu 26. februara, piše Avaz.ba.

U banku su, podsetimo, upali tačno u 7.30, i to s maskama, kapuljačama i tamnom odećom te s rukavicama, naoružani s dve automatskim puškama i pištoljem, i to neposredno nakon dolaska tri zaposlenice i zaštitara.

Prethodno su, nakon što je jedna od zaposlenika isključila alarme za trezor i ulazna vrata, razbili gornje staklo na vratima da bi ušli u objekt.

Potom su, uz pretnju oružjem, pretili službenicama, od kojih su jednu i udarili, da otključaju trezor te da unesu šifre za otključavanje bankomata, a onda im zapretili da u dve torbe trpaju novac, nakon čega su im naredili da legnu na pod.

Nakon što se ispred banke pojavila policijska patrola, u objektu banke se prolomilo: „Jovane, evo policije, ostavi siću“!, nakon čega je usledio vatreni obračun, pri čemu je teško ranjen policajac Žarko Bošnjak. Pljačkaši su se dali u beg u „audiju“ kojim su se dovezli, a koji je potom pronađen zapaljen na prijevoju Oštrelj, u kojem su nađene dve automatske puške.

Prema neslužbenim informacijama, braća Bjelotomić i Grujić su u begu, a, najvjerovatnije, kriju se u Novom Sadu, iako nije isključeno da su u Austriji.

Tužilaštvo Livanjskog kantona je, potvrđeno nam je, prema Kantonalnom sudu Livno uputilo predlog za određivanje pritvora ovom trojcu, a u narednim danima će, verovatno, uslediti raspisivanje međunarodne poternice. Inače, prvooptuženi Kosta Bjelotomić je odranije poznat policiji po činjenju raznih krivičnih dela.

Nađene puške, prema nezvaničnim podacima, policiju su dovele do M. K. iz Drvara, koji ih je nabavio za Kostu, a koji je od njega tražio da mu nabavi strane ili hrvatske registarske tablice. Takođe, inspektori su ušli u trag i osobi koja je braći Bjelotomić u Bihaću prodala „audi A4“.  Policija je saslušavala izuzetno veliki broj ljudi na području Drvara te je nad mnogima vršen policijski nadzor, odnosno, prisluškivani su im telefonski razgovori.

EuroBlic