Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović odbacila je danas medijske spekulacije da se navodno priprema rekonstrukcija Vlade Srpske, ističući da su sve to nagađanja i da smjena ministara nije na dnevnom redu.

“Stalno odgovaram na ta pitanja i uporno vam govorim da nema rekonstrukcije Vlade. Kad bude, vi ćete to znati, a to su sve nagađanja. Јedna je stvar da li je ikad iko procjenjivao da tako nešto treba, ali mi se time zaista nismo zvanično bavili”, rekla je Cvijanovićeva novinarima na Јahorini.

Može svako, dodaje ona, da ima svoje mišljenje da li to treba ili ne, ali rekonstrukcija Vlade i smjena ministara definitivno nije na dnevnom redu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Cvijanovićeva je rekla da ne zna šta će biti sa izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

“Treba pitati Savjet ministara BiH da li ima parlamentarnu većinu i da li je parlament BiH u stanju da usvoji one stvari na koje su se obavezali politički lideri i političke grupacije kojima pripadaju ti poslanici. Mislim da nisu u stanju da obezbijede da se to uskoro nađe na dnevnom redu”, kaže premijer Republike Srpske.

Cvijanovićeva podsjeća da je bilo nekoliko pokušaja za izmjene Zakona o akcizama, ali da je to bila “promašena tema”.

“Republika Srpska je spokojna jer je svoj dio posla uradila kada je u pitanju i Reformska agenda, kao i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. U Vašington sam otišla potpuno ležerno jer znam da ono što smo preuzeli, uvijek ispunjavamo”, navela je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Cvijanović  kaže da se pitanje zvorničke fabrike “Alumina” ne može riješiti za 60 dana, ali smatra da deblokada računa ovog preduzeća treba da pogoduje cijelom procesu njegovog izlaska iz krize.

“Mi smo zainteresovani kao vlada da ‘Alumina’ funkcioniše, to je naše osnovno opredjeljenje”, rekla je Cvijanovićeva novinarima podsjetivši da ovo preduzeće zapošljava 1.300 radnika i da je “Vlada tamo već intervenisala 2013. godine”.

Ona je dodala da je matična fabrika “Birač” uvedena u stečaj i da su već počeli određeni procesi.

“Pokazalo se da fabrika može da funkcioniiše, zaključeni su dugoročni ugovori, a ako je jedna fabrika u stečaju bila sposobna da zaključi dugoročni ugovor, to pokazuje da ona ima kapacitet. U međuvremenu je uspjela da zaposli 300 novih radnika, osvoji nove proizvode i nova tržišta”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske ima očekivanja od ovog preduzeća i želi da se ta priča što prije završi, odnosno da što prije izađe iz stečaja i da se riješe postojeće nedoumice.

“Nama su interes pod broj jedan radnici, a pod broj dva ukupna privredna slika za koju je ‘Alumina’ važna”, naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje novinara da prokomentariše dešavanja u Robnim rezervama, s obzirom da im je jutros isključena struja zbog duga, premijer Srpske je rekla da je to još jedna tema kojom se Vlada bavi niz godina.

“Mislim da su greške napravljene u prošlosti kad se lutalo kako organizaciono da Robne rezerve budu uspostavljene. To su bolesti koje sada preživljavamo”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će Robne rezerve postojati u budućnosti, ali da će biti u jednom drugačijem obliku.

“Biće vezane za samu Vladu, ali i za funkciju koju treba da ostvaruju u društvu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da su problemi u Robnim rezervama Republike Srpske posljedica akumuliranih stvari iz prošlosti.

“Moramo se malo hrabrije uhvatiti u koštac sa ovim i Vlada je toga svjesna”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: SRNA/RTRS