Lider pokreta “Dosta je bilo” iz Srbije Saša Radulović ocijenio je da je vijest, koju je televizija N1 danas objavila o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uvreda za sve žrtve ovog ratnog zločina nad pripadnicim ЈNA koji se desio 3. maja 1992. godine i pozvao ovu medijsku kuću da se izvini porodicama žrtava i da sramotan tekst povuče sa svog sajta.

Radulović, čiji je otac Budimir ubijen kao ljekar u vojnom sanitetu u napadu na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, kaže da je N1 objavio vijest u kojoj su na sramotan način opisani događaji i u kojoj je izrečeno niz netačnih tvrdnji.

On je istakao da u Dobrovoljačkoj ulici nije bilo sukoba između ЈNA i pripadnika Teritorijalne odbrane BiH, nego da se desio ratni zločin nad pripadnicima ЈNA.

“ЈNA nije pokušala 2. maja da zauzme centar Sarajeva i stavi pod kontrolu ključne institucije BiH. Kolone ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici i u Tuzli nisu bile legitimni vojni ciljevi”, naveo je Radulović.

On je ukazao na to da su svi zločini individualni i da se zna ko je smislio i planirao ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici i šta je htio da postigne.

“Zna se i ko je izvršio zločin smišljeno, ko je izdao naređenje i ko je povukao okidač za svakog čoveka koji je ubijen”, poručio je Radulović.

Ističući da jedan zločin ne poništava drugi, niti ga čini manje zločinom, Radulović je ukazao da “ako u razgovor o jednom zločinu uvodite drugi kao protivtežu, niste čovjek”.

“Zločinac je ko god izvrši zločin, bez obzira na to koliko `uzvišen` mu je bio cilj. Bez obzira na vašu borbu i politiku, zločin je zločin. Bez obzira na to ko ste, zločin zahteva kaznu. Kaznu sprovodi društvo. Ne samo zbog žrtava i njihovih porodica, već prvo i prevashodno zbog sebe. Da bi moglo da se zove društvo. U protivnom, niste društvo”, rekao je Radulović.

On je ukazao na to da ako nekom društvu trebaju korumpirani međunarodni tužioci da bi procesuiralo zločince u vlastitim redovima, onda to nije društvo.

“Postoje neka druga imena za to šta ste. Ako se sakrivate iza korumpiranih međunarodnih `tužilaca` i mislite da je u interesu vašeg društva da zločin ne bude kažnjen, niste društvo. Sakrivati zločin je zločin. Ako to ne znate, niste čovek”, zaključio je Radulović.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas su bivši pripadnici “Zelenih beretki” i borci takozvane Armije RBiH obilježili 3. maj.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i teritorijalne odbrane napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine. U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni. Zločin u Dobrovoljačkoj ulici još nema sudski epilog.

Izvor: Srna/RTRS