Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da Tužilaštvo BiH smišljeno opstruiše odluku Ustavnog suda BiH o istrazi u vezi sa zločinom nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine, jer bošnjački zvaničnici u Sarajevu štite Ejupa Ganića od odgovornosti za ovaj zločin.

“Krajnje je vrijeme da pravosuđe u BiH procesuira Ejupa Ganića i druga lica po komandnoj odgovornosti, te neposredne izvršioce ovog zločina ili da predmet `Dobrovoljačka` preda na procesuiranje pravosuđu Srbije”, rekao je Dukić Srni.

On kaže da je Ganić radio po uputstvima Alije Izetbegovića koji je nastojao, po cijenu svega, da dođe do rata u BiH, pa i ubistva pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Dukić je podsjetio da se zločin u Dobrovoljačkoj ulici desio na početku tragičnog sukoba na prostoru BiH i da su tada ubijena 42 vojnika i oficira ЈNA.

Ustavni sud BiH je početkom ove godine naložio Tužilaštvu BiH da odluči po prigovorima zbog obustavljanja istrage u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, ali ono nije ispoštovalo odluku Suda.

Porodice nastradalih u Dobrovoljačkoj ulici za danas su najavile podnošenje krivičnih prijava zbog neizvršavanja ove sudske odluke.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

SRNA/RTRS