Vojnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić, koji je u avgustu prošle godine javno nudio novac za silovanje novinarke portala Klix.ba Lejle Čolak koja je nakon toga napustila zemlju, kažnjen je merom ukora, potvrdilo je Ministarstvo odbrane BiH.

– U skladu s Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, imenovanom je izrečena disciplinska mera ukor u trajanju od dve godine. Prilikom izricanja disciplinske mere, u obzir je uzeto da imenovanom do sada nisu izricane disciplinske mere, te da je isti u proteklom periodu savesno i odgovorno izvršavao sve dužnosti -, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane BiH, piše ATV.

Mera ukora je pismena opomena koju izriče komanda Oružanih snaga BiH i podrazumeva da vojnik za vreme trajanja mere neće moći dalje napredovati u službi.

Novinarka Lejla Čolak na svom “Fejsbuk” profilu objavila status kojim je kritikovala nošenje burke i verskih obeležja.

Na njen post, Džidić je reagovao objavljivanjem poruke na svom FB profilu sljedećeg sadržaja: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lepu Lejlu, lično ću ga isplatiti??? Zainteresovani neka se jave u pp…”

Potez vojnika OS BiH osudila su brojna novinarska udruženja. U međuvremenu, zbog brojnih pretnji Lejla Čolak je napustila Sarajevo, a danas živi u Nemačkoj.

Pretnje je prijavila i policiji, a Oružane snage BiH protiv Džidića su pokrenule disciplinski postupak.

EuroBlic