U svom istupu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, iznio je neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete instituciji Tužilaštva BiH, saopšteno je iz ove institucije.

Iako je Tužilaštvo BiH u protekle tri godine (2014, 2015, 2016.), za krivična djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike krivičnih djela, ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, financijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga, podiglo 580 optužnica protiv 1.276 osoba, Mektić u istupu u medijima je izjavio da je “Tužilaštvo za protekle tri godine, podiglo 35 optužnica”.

“Јavnost treba znati da su i pored svih poteškoća u 2016. godini, podignute 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužilaštvu BiH za 2016. godinu je 138,97 posto, a procenat osuđujućih presuda 85,5 posto”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Detaljne informacije o radu institucije, v.d. glavnog tužioca, uskoro će prezenttovati na sjednici VSTV BiH.

Iz Tužilaštva je saopšteno da smatraju da je iznesenim tvrdnjama nanesena šteta ugledu institucije Tužilaštva BiH, koje je nosilac mnogih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika krivičnih djela, te ovu informaciju proslijeđujemo i VSTV BiH na upoznavanje. Ovaj istup ministra Mektića, samo jedan je od javnih istupa, u kojima iznosi netačne podatke o instituciji Tužilaštva BiH i vršiocu dužnosti glavnog tužioca Gordani Tadić, koju neosnovano dovodi u vezu sa drugim nosiocima pravosudnih funkcija.

“Svojim nedavnim istupom ministar Mektić je izravno ugrozio bezbjednost v.d. glavnog tužioca, o čemu je upoznato i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Kliks