Partija demokratskog progresa će u narednih nekoliko dana podneti inicijativu za smenu Vlade Republike Srpske.  Pripremiće, kažu, obimno obrazloženje za izglasanje nepoverenja vladi Željke Cvijanović – najavio je ovo predsednik ove stranke Branislav Borenović.

Inicijativa će uskoro biti spremna i sve partije koje su zainteresovane će učestvovati da se zatraži smena Vlade Republike Srpske. To ćemo uraditi u naredna dva-tri dana kako bi inicijativa mogla završiti u skupštinskoj proceduri-  rekao je Borenović za N1 dodajući da je trenutna vlada najlošija u istoriji Republike Srpske.

On je dodao da stotine čistih činjenica i argumenata ukazuju na to da Vladu Rrepublike Srpske treba smeniti jer nije dala nijedan odgovor na ključna pitanja i probleme s kojima se građani suočavaju mesecima.  Ističe da bi se Republika Srpska trebala “takmičiti” sa FBiH po broju zaposlenih i broju otvorenih fabrika, ali se ništa od toga ne dešava jer Republika Srpske trenutno zaostaje za Federacijom BiH.

– Treba da se takmičimo sa drugim entitetom ko je zaposlio više ljudi i otvorio fabrika i Republika Srpska intenzivno zaostaje za FBiH. Vlada beleži gubitke a nema odgovor ni na jedan problem. Vidimo šta se dešava oko rudnika Ljubija, oko Alumine u Zvorniku i korištenju drvnih resursa u regiji romanijskog platoa. Bez ikakve politizacije treba doneti odluku o smeni ove Vlade jer svaki dan viđamo poruke kako niko nije zadovoljan ovom Vladom, to nije naša inicijativa – rekao je on.

Komentarišući tvrdnju premijerke RS Željke Cvijanović da je najavljena inicijativa ustvari “pucanj u prazno”, Borenović je rekao da Željka Cvijanović nema nijedan odgovor niti argument na pitanja koja smo mi u inicijativi uputili.

Navodi da 133 stranice argumenata i pokazatelja ukazuju da vlada gospođe Cvijanović nema nijedan odgovor..

On je podsetio da je Vlada RS nastala na “kupovini poslanika i korupciji”.

– Vlada RS je nastala na kupovini poslanika i na korupciji. Sve je moguće kupovinom narodnih poslanika pa me ne bi iznenadilo da dođu do broja od 42 poslanika kako bi preuzeli jedan od ključnih resursa za razvoj Republike Srpske što pokazuje da je model vlasti Republike Srpske prešao crvenu liniju. Uradićemo  sve da takvu Vladu pošaljemo u prošlost – rekao je Borenović.

EuroBlic