Bošnjački ekstremistički portal „Saff“ objavio je fotografiju na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik predstavljen kao Adolf Hitler.

Uz skandaloznu foto-montažu navedeni portal objavio je i prateći tekst u kojem se predsednik Srpske nedvosmisleno naziva fašistom i kao neko ko, navodno, fašističkim metodama „guši prava Bošnjaka“.

Iz Saveta za štampu BiH, koji je, između ostalog, nadležan za monitoring rada internetskih portala koji deluju na teritoriji BiH, kao  i sprečavanje širenja govora mržnje u medijima, za „EuroBlic“ tvrde da nisu registrovali navedeni tekst.

– Žalbeno veće Saveta za štampu takve slučajeve razmatra na osnovu dobijene prijave. Svaki građanin može da nam prijavi bilo koji sporni tekst koji je objavljen u štampanim ili elektronskim medijima, nakon čega će Žalbeno veće odlučivati o prijavi – poručuju iz Saveta za štampu BiH.

Vršilac dužnosti Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić za naš list smatra da bi se otvorenim širenjem nacionalne i verske mržnje, a koje je, prema njegovim rečima, već godinama prisutno u medijskom prostoru FBiH, trebalo ozbiljno zabaviti i Tužilaštvo BiH.

– Medijski prostor u BiH obiluje govorom mržnje, ali je situacija već godinama posebno zabrinjavajuća u Federaciji BiH. Tamo je postalo potpuno uobičajeno da se RS i njen predsednik javno nazivaju najpogrdnijim imenima, pa, kao što vidimo, čak i fašistima. To stiže od onih čiji su preci, što je poseban paradoks, masovno uzimali učešća u fašističkim formacijama za vreme Drugog svetskog rata. U svakoj normalnoj zemlji  takvi bi još davno postali mušterije tužilačkih organa – kaže Ćeranić.

Urednici mudžahedini

Sarajevski portal „Saff“, koji je, inače, poznat kao izrazito nacionalistički i islamistički medij, uređuju dvojica bivših pripadnika zloglasnog odreda „El mudžahid“, Ezher Beganović i Abdusamed Bušatlić.

EuroBlic