Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić saopštio je da je interes Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj da se sve poslovne aktivnosti sprovode u skladu sa zakonom i uz poštivanje osnovnih civilizacijskih vrijednosti.

Salkić je naveo da u ovom trenutku nije realno očekivati da poslanici Koalicije “Domovina” podrže bilo koju odluku Vlade Republike Srpske, posebno ne prodaju Rudnika željezne rude /RŽR/ “Ljubija”.

On je dodao da razlozi za takav stav “leže u diskriminatorskoj politici Vlade Republike Srpske i predsjednika, koju sprovode prema Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi naredne sedmice da razmatra odluku o prodaji državnog kapitala u RŽR “Ljubija”.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM, a “Arselor Mital” 63 miliona KM.

Izvor: Srna/RTRS