Odbor za privredu i finansije Narodne skupštine Republike Srpske usvojio je zaključak kojim predlažu Vladi Republike Srpske da tačku o prodaji RŽR Ljubija povuče sa dnevnog reda Narodne skupštine.

Za ovaj zaključak glasalo je šest članova Odbora dok je pet bilo uzdržano. Dušan Berić, poslanik SDS-a i predsjednik Odbora za privredu, rekao je da ta tačka nije ni trebala da bude na dnevnom redu.

Premijerka Željka Cvijanović istakla je da Vlada na današnjoj sjednici nije razmatrala zahtjev odbora i ponovila da Vlada nema namjeru da iz skupštinske procedure povuče odluku o prodaji državnih akcija Rudnika železne rude „Ljubija“ Prijedor firmi “Izraeli investment grupa“. Ona je rekla da se to pitanje treba posmatrati kao ekonomska prilika za Srpsku, bez potrebe za „politikanstvom“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je prodaja akcija Rudnika željezne rude “Ljubija” osnov za povećanje penzija koje se očekuje u Srpskoj, kao i izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima. On je ocijenio da je Vlada Srpske učinila najbolju moguću stvar kada je odlučila da proda akcije i, umjesto da joj se čestita, dobija atmosferu koja je politizovana i koja ide za tim da se uruši razvojna šansa Srpske.

Prema njegovim riječima, prodajom državnog kapitala u rudniku i naplatom ruskih potraživanja, Vlada Srpske postiže potpunu likvidnost i sve zaostale obaveze će istog trena biti izmirene i biće omogućen stabilan finansijski tok u roku od godinu i po dana, do kraja iduće godine. Dodik je podsjetio da je državni kapital u RŽR “Ljubija” manjinski, kao da je ovaj rudnik već prodat. Prema njegovim riječima, nema pitanja kome prodati kada dođe ponuda od 93 miliona KM i garancije prvoklasnih banaka, koje “Mital” nikada nije dao. Naglasio je da se vlast u Srpskoj ne bavi prljavim, špekulativnim novcem, kao i da novac izraelskog investitora dolazi legalnim putem banaka. On je ocijenio da je politizacija pitanja RŽR “Ljubija” potpuno nepotrebna i koordinisana.

RTRS