Dušan Berić, predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao je da  je Odluka Vlade Republike Srpske o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor pravno neodrživa i štetna po interese grada Prijedora i RS, te traži od Vlade RS da povuče svoju Odluku, a od poslanika pozicije Narodne skupštine RS da takvu Odluku Vlade RS ne prihvate, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora SDS-a Prijedor.

“Ovakva Odluka Vlade RS i eventualno Narodne skupštine, dovela bi do prestanka rada 880 radnika Arcelor Mittala Prijedor, tužbe na teret budžeta RS od strane Mittala i tužbe od strane izraelske kompanije na teret budžeta, a sve zbog toga što je Odluka Vlade pravno neodrživa zbog prava kojeg je Mittal stekao u Ugovoru na osnovu koga sada obavlja svoju djelatnost u rudniku Omarska”, poručuju iz SDS-a Prijedor.

“Gradski odbor SDS-a Prijedor podnosi nadležnim institucijama sljedeće zahtjeve:

* Zahjtev Ministarstvu pravde RS da:

1.   Preispita zakonitost Odluke o prodaji 64,9998% osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca i to iz slijedećih razloga:

U članu 21. Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza, zaključen između Rudnika željezne rude „Ljubija“ Prijedor i LNM Holdings N.V. Holandski Antili, se kaže:

“U skladu sa članom 14. Ugovora o osnivanju, a izuzev u slučaju predviđenim članom 27. ovog Sporazuma,nijedan osnivač ne može da prenese svoj udio u društvu trećem licu, a da prethodno ne ponudi drugom Osnivaču u skladu sa članom 18. dogovorenog Statuta…” a Vlada RS nije ponudila svoj udio drugom osnivaču!

U članu 27. navedenog Sporazuma, se kaže: “Nijedan od Osnivača neće biti ovlašten da prenese prava i obaveze iz ovog Sporazuma ili Ugovora o osnivanju u cijelini ili djelimično bez saglasnosti drugog Osnivača…” , a Vlada RS nije pribavila navedenu saglasnost!

I zbog toga a prema članu 18. nam sljeduje arbitraža pri Trgovinskoj Komori u Beču, na engleskom jeziku sa mjestom arbitraže u Parizu, Francuska.

*Podnosimo Apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti zakonitosti objavljene odluke o prodaji i to jer :

-Na današnji dan, 02.06.2016. Narodna Skupština Republike Srpske nije razmatrala i donijela Odluku o prodaji 64,9998% osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”  Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca

Vlada RS objavila je Odluku u Službenim Glasniku br.34 od 26.04.2016. što je u suprotnosti sa odlukom u članu 4. gdje stoji:

Ova odluka će se objaviti u “Službenom Glasniku Republike Srpske” nakon pribavljanja saglasnosti Narodne skupštine RS  koja ni do danas, 02.06.2016. nije usvojena, što je narušavanje ustavnog poretka i zakonitsti rada Vlade RS”, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora SDS-a Prijedor koje je potpisao Dušan Berić, predsjednik Gradskog odbora i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

ATV