Hiljade vjernika uputilo se prema ostroškoj svetinji uoči praznika. Iz Podgorice na put krenula litija sa 2.000 mladih.

Hiljade vjernika raličitih vjera i nacija hrli ka manastiru Ostrogu na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom. Na tom putu hodočasnici idu pješke ili na biciklima, prelaze državne granice ne bi li pristupili čudotvorcu i od njega dobili blagoslov. Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog iz Podgorice je krenula litija hodočasnika obasutih cvijećem, koji će prevaliti oko 40 kilometara. Protojerej Predrag Šćepanović kaže da u litiji učestvuje više od dvije hiljade ljudi, uglavnom mladih.

– Ovo je veličanstvena litija, sa molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje, radost i mir – rekao je pred put otac Predrag.

Danima su na Ostroškim gredama prisutni Nikšićani koji prihvataju ljude iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Rusije… Čekaju se Nevesinjci, Trebinjci, Bilećani, Sarajlije, Banjalučani, hodočasnici sa Sokoca, iz Beograda, Kragujevca, s Kosmeta, iz Knina… Kad stignu u Gornji manastir, žurbe više nema. Zaborave se svi zastoji i problemi na putu. Ostaju čovjek, molitva i svetac. Oko čudotvorca se sabiraju mnoge duše željne da dotaknu i cjelivaju mošti sveca.

Na magistrali prema Nikšiću sreli smo grupu od osam momaka iz Trebinja koji pješke idu ka Ostrogu. Iz svog grada krenuli su utorak veče.

– Bilo je malo napora na Klobuku, ali smo izdržali. Na graničnom prelazu Ilino brdo smo prenoćili, jer su nam tamošnji službenici pomogli da se sklonimo u špeditersku radnju. Padala je sitna kiša, ali ne marimo. Bitno je da nam je srce puno, i jedva čekamo da pristupimo svecu – kaže Miloš Vučurović.

Iz Sokoca se ka manastiru Ostrog prije nekoliko dana pješke uputila grupa od 17 hodočasnika, a daljina je 220 kilometara. Dejan Elez kaže da im je ovo deveti pohod. Među ovim mladim ljudima je i jedna djevojka – Mladenka Vukosavljević, dok je najmlađi u društvu Stefan Bajagić (16), koji prvi put ide na ovo pokloničko putovanje. U dugoj molitvenoj koloni nestrpljivo čekaju da pristupe svecu kako bi se duhovno okrepili i osnažili.

– Kao paroh nikšićki, udostojen velike božje milosti da bude pored moštiju čudotvorca, otac Dragan Krušić svjedok je mnogih iscjeljenja i uslišenih molitava.

– Ko god je došao i pristupio njegovim svetim moštima, iskreno i s ljubavlju i poštovanjem prema svetinji, sveti otac Vasilije ga je istinski utješio i pomogao mu – kaže, za “Novosti”, prota Krušić.

– Neizmjerna je njegova ljubav i milost, čudesa su svakodnevna i prosto ih je nemoguće sve nabrojati, jer ta priča traje duže od tri vijeka.

Isceljiteljska moć

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Njegov dan važi za praznik kada se dešavaju najveća čuda. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Mnogi vjeruju da će, ako se zavjetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”. Ako riješite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Vjernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno treba da ponesu ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape i sve to potom ostave kod sveca “da prenoći”, jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, vjeruje se, dobijaju magične moći izlječenja.

Narodno vjerovanje kaže i da Sveti Vasilike Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stijenama, a tokom vjekova su mnogi sveštenici svjedočili da svakog jutra vide pocjepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Otuda i praksa da vjernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu i jedan par bijelih vunenih čarapa.

Izvor: Agencije, Večernje novosti