U Republici Srpskoj u toku je sprovođenje novog udara na aktuelnu vlast i destabilizaciju Srpske, pod nazivom “Posljednja šansa”, piše beogradski portal Oslobođenje.

Navode da se sve radi uz podršku pojedinih medija i da su stranci opoziciji u Srpskoj dali još jednu, ako je suditi po nazivu plana, posljednju šansu.

U tekstu koji je objavio portal Oslobođenje, navodi se da se plan “Posljednja šansa” sastoji iz dva dijela. “Bankrot” – kojim treba opstruisati priliv novčanih sredstava Republici Srpskoj i “Glava” – kojim treba kriminalizovati vlast u Srpskoj. Za sve su zaduženi lideri opozicije.

– Za kriminalizaciju aktuelne vlasti stranci su ovaj put zadužili i svoje spoljne saradnike, biznismene i kriminalce, posebno u izmišljenim aferama “Alumina” i “Arselor Mital”, koje su medijski “naduvavane” na štetu vlasti u Republici Srpskoj – piše Oslobođenje.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je za Srnu, da su navodi u tekstu gluposti i neistine. Da je riječ o spinovanju, tvrde i potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

– Slična priča bila je aktuelna i prije godinu dana, te da su “stručnjaci mogli da budu malo kreativniji”. To su klasične budalaštine i nebuloze koje su znak nemoći ove vlasti za koju su očigledno i Alumina i Mital i sve ostale afere koje su postale svakodnevnica u Srpskoj izmišljene afere – kaže Govedarica.

– Očigledno da nema para u budžetu, da je Dodik pod sankcijama SAD, da je opozicija pokrenula inicijativu za smjenu Vlade i da ima problema u vladajućoj koaliciji, te da se onda traže spoljni i unutrašnji neprijatelji, domaći izdajnici i strani plaćenici – kaže Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je da su opomene koje dolaze iz Srbije uvijek bile dobronamjerne i tvrdi da je plan “Posljednja šansa” realan i da ga posjeduju obavještajne službe.

– Inicijatori tih akcija su pojedine zapadne vlade, uz opravdanje da se bore protiv “ruskog uticaja”. Ipak, najprljaviji dio posla – uništenje Srpske, prepustili su kadru Saveza za promjene u Sarajevu – kaže Galijašević.

Izvor portala Oslobođenje navodi da je, ako plan “Posljednja šansa” urodi plodom, SDS-ovom ministru u Savjetu ministara BiH Mirku Šaroviću obećana funkcija predsedavajućeg Savjeta ministara, Draganu Mektiću ostajanje na sadašnjoj funkciji, a Zdravku Krsmanoviću fotelja direktora Policije Republike Srpske.

RTRS