Zanimljive su životne priče, pogotovo kada se ukrste sa fudbalskim, onda se dobije potpun životno-sportski triler koji verodostojno oslikava ono što je verodostojno i što je izvorno.

Jedna takva priča, sportsko-životna vezana je za ime univerzalca Fudbalskog kluba Kozara iz Gradiške Ranka Dekića. Dečak koji je ponikao u redovima Rudar Prijedora u jednom trenutku je bio pred završetkom karijere, mladalačkom zanesenošću digao je ruke od posla u kojem je, kao izuzetno talentovan, mnogo obećavao. Dospeo je u šumske predele legendarne Kozare, radio u pilani i sporadično igrao u lokalnoj Mrakovici iz Kozaruše, predgrađu Prijedora.

Danas, taj isti „drvoseča“ sa obronaka herojske planine jedan je od glavnih igrača gradiškog prvoligaša, uzdanica trenera Velimira Stojnića, igrač koji podjednako kvalitetno može da igra na više pozicija u timu.

-Prošao sam težak period, u jednom momentu pomišljao i da, u potpunosti, digem ruke od fudbala. Zahvaljujući iskrenim prijateljima i članovima porodice koji su verovali u mene. Sada sam postao još jači, rekao sam sebi predaje nema, Ranko moraš da uspeš. Sada sam na tom putu uspona – počeo je priču defanzivac FK Kozara Ranko Dekić.

Ukazano poverenje je u potpunosti opravdao. Nije mu bilo lako u novoj sredini, stigao je iz niželigaša u prvoligaša Republike Srpske. Novi ljudi, novi ambijent, na početku i ne baš regulisan osnovni status…

-Ovim putem želim da se zahvalim bivšem predsedniku Jovici Buloviću, ali i sadašnjem Milenku Pavloviću koji su u teškim uslovima nastojali i želeli Kozari da obezbede egzistenciju i dalji život, što bolji status. Posebno se zahvaljujem treneru Velimiru Stojniću koji je verovao u mene, bodrio me, podržavao, davao priliku da se izborim za status prvotimca. Nisma bio povlašćen, znao sam da samo predanim i iskrenim radom mogu da se nadam boljem. Hvala Bogu uspeo sam. Kockice su se poklopile – nastavio je Ranko Dekić.

Pre godinu ipo dana pilao je drva sa Kozare, onda mu je Kozara, Fudbalski klub, bila odskočna daska na fudbalsko tržište. Dekićeve blistave partije u crveno-belom dresu nisu ostale nezabeležene i neprimećene. Krenuli su pozivi… Prvo Mađarska, Srbija, Malezija, superligaši Srbije… Najnovija i najozbiljnija, sa punom konkretnošću stigla je nedavno iz Turske.

-Sve je to lepo i gode mi ponude, pažnja, pogotovo iz Evrope, ali moram pre svega da završim posao u Kozari. Profesionalac sam i čvrsto sam na zemlji. Pred nama su još tri utakmice u kojima ćemo pokušati da odigramo što bolje, dođemo do petog mesta u Ligi za prvaka. Sam ulazak u plej-of je za nas bio ostvarenje cilja, a sve preko toga je ustvari prebacivanje plana u sezoni u kojoj je Kozara prolazila kroz razne turbulencije, ali je ipak sačuvala dostojanstvo i rejting – kaže Ranko Dekić.

Na pitanje šta i kuda dalje na leto, posle odigrana tri preostala kola? – Ranko Dekić, štoper, bek ili zadnji vezni igrač odgovara:

-Postoje podređene kombinacije i najave transfera, ali još uvek ništa nije konretizovano. Čekam prelazni rok. Sve je u rukama mog menadžera koji je obavio preliminarne razgovore s pojedinim klubovima koji su bili najuporniji. Šta god da se dogodi i gde god da odem ovo vreme provedeno u Kozari i Gradišci pamtiću večno po lepom periodu u mom životu u prvom redu zbog svih divnih ljudi koje sam sreo, od trenera Stojnića, saigrača, direktora Milana Bjeljajca i Siniše Đurića, predsednika Bulovića i Pavlovića, cimeru Sandru Marinu, bili su uz mene, bodrili, davali savete. Pomogli su mi u natežem životnom periodu i to ne zaboravljam, pogotovo treneru Stojniću koji je od starta prepoznao u meni nešto i dao priliku da iskažem svoj talenat.

Ranko Dekić je spakovao svoje kofere, po svemu sudeći putuje preko Bosfora…

Stojnić: Inteligentan, „čita“ igru

Velimir Stojnić je kao trener rizikovao i nije pogrešio u činjenici da je stamenom defanzivu iz Prijedora ukazao poverenje iako je stigao iz nižerazrednog kluba kakav je Mrakovica iz Kozaruše.

-Suština ovog posla je da talente koji su u zapećku gurnemo na glavnu scenu. Ranko je jedan častan mladić, svestan situacije u kojoj je bio, ima veliku volju i moral, dao je ogromnu žrtvu, hvala Bogu vratio se tamo gde mu je i mesto. Radi se o jednom od najinteligentnijih fudbalera s kojima sam radio. Fantastično „čita“ igru, inteligentan je, srčan, nema izgubljenog duela i lopte. Lepo vaspitan i jako koristan za svaku ekipu – rekao je trener Velimir Stojnić.

Sportski žurnal