Agencija “PREDA-PD” potpisala je ugovor o realizaciji projekta “Praktična nastava na radnom mjestu-faza dva” čija je vrijednost 276.500 KM, a finansira ga Vlada Švajcarske kroz program “Prilika plus”.
Projekat, koji će od avgusta ove do septembra naredne godine sprovoditi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, podrazumijeva modernizaciju i osposobljavanje kabineta praktične nastave, školskih radionica i kabineta u tri prijedorske škole i jednoj školi u Kozarskoj Dubici.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao da je ova lokalna zajednica odavno prepoznala potrebu prilagođavanja školstva potrebama tržišta rada i da putem procesa obuke djeca budu spremna za odlazak na radno mjesto poslije školovanja.

“Ovim ugovorom omogućićemo da se nastavna učila u ovim školama prilagode potrebama odvijanja savremene praktične nastave”, rekao je Đaković za Srnu.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić je istakao da jaka privreda zahtijeva dobar obrazovni sistem, koji će da školovati kadrove potrebne preduzećima.

“Neophodno je da unaprijedimo praktičnu nastavu. Ova sredstva su direktan vid finansijske pomoći kako bi bili unaprijeđeni kabineti, da bi sredoškolci nakon završenog školovanja znali gdje će i šta da rade. Time dobijamo i zadovoljne poslodavce koji će im omogućiti posao”, rekao je Đukić.

Projektom “Prilika plus” planirana je modernizacija i osposobljavanje tri kabineta praktične nastave u Mašinskoj školi, kabineta praktične nastave za kuvare i konobare u Ekonomskoj školi i kabineta za kuvare u restoranu i kuhinji u Centru “Sunce”, te kabineta za varioce u Srednjoj mašinskoj školi “Nikola Tesla” u Kozarskoj Dubici.

Pored modernizacije kabineta praktične nastave projekat obuhvata niz aktivnosti koje će značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastave, ali i promociji pomenutih škola i zanimanja.

Prijedorska agencija “PREDA–PD” je u posljednje tri godine, uz pomoć Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i sredstava Vlade Švajcarske, dobila za škole sredstva od 500.000 KM.

RTRS/prijedor24h