Бањалука - владајућа коалиција - састанак2

Viadajuća koalicija u RS neće se raspasti jer niko svojom voljom ne ide iz vlasti, ali je činjenica da Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić imaju probleme koje verovatno neće uspeti da reše do kraja mandata.

Kako tvrde izvori „Euro- Blica” upućeni u dešavanja na poslednjem sastanku stranačkih delegacija, atmosfera je za stolom bila manje napeta u odnosu na zapaljive izjave u javnosti kada je Pavić od Đokića tra­žio ostavku, a Dodik garan – tovao da DNS-ov ministra Nedo Trninić nema podršku SNSD. Međutim, to ne znači da medu partnerima vlada harmonija.

– Što se tiče privatizaci­je „Ljubije”, to pitanje nije rešeno, već samo neće biti pokretano do kraja ovog mandata. Međutim, sigurno će opet biti na dnevnom redu nakon izbora 2018. jer postoji

raniji dogovor u koaliciji da se državni ka­pital privatizuje – kaže naš sagovornik.

Jedan od zaključaka delegacija SNSD, DNS i SP jeste da se u roku od se­dam dana detaljno analizira šta je ispoštovano, a šta ne iz koalicionog sporazuma potpisanog na početku ak- tuelnog mandata, sve u cilju „harmonizacije odnosa”. Izvori „EuroBlica” tvrde da još zapinje na raspodeli izbornog plena.

– Problem je što je SNSD u ranijem periodu držao skoro 90 odsto pozicija, ko­jih se lako ne odriče, a pre­ma aktuelnom sporazumu njima pripada „samo” 65 odsto, DNS 20, a socijali­stima 15 odsto pozicija. Nije problem u Dodiku, nego na lokalu gde su brojni inte­resi i pritisci. Ipak, Dodik je dao obećanje da će sve to biti rešeno. Radi se o manje poznatim funkcija­ma u pojedinim šumskim gazdinstvima, upravnim odborima. Sledeći sastanak je u četvrtak i učestvovaće predsednici stranaka i ge­neralni sekretari – kaže naš izvor.

PREPORUKA LOKALCIMA

Za sedam dana očekuju se preporuke vrha koalicije svojim opštinskim i gradskim odborima da gde god je moguće formiraju većine identične onoj na nivou R& Saznajemo da oni koji to ne učine kasnije neće moći da očekuju funkcije Primera radi, u Bijeljini je DNS u kaoliciji sa SDS. I Još ništa ne mogu da vam kažem na tu temu. Sadašnja saradnja sa SDS je dobra – rekao je „EuroBlicu” predsednik Gradskog odbora DNS Milan Dakić.

EuroBlic