Naglo povećanje temperature izazvalo je najezdu zmija širom prijedorske regije.

U ovoj regiji, svi domovi zdravlja osim u Krupi na Uni, raspolažu serumima protiv zmijskog otrova.

U Oštroj Luci zmija je nedavno ugrizla dijete, a građane najviše plaši što je veliki broj ovih gmizavaca primjetan u blizini kuća.

Dragan Palija iz kostajničkog sela Gornja Slabinja ovog proljeća je, nedaleko od porodične kuće, ubio čak četiri zmije. Kaže, najviše strahuje za bezbjednost četvoro unuka.

Slična situacija je i u susjednoj Federaciji. Milan Čobanović iz Dabra kod Sanskog Mosta kaže, mještane plaši jer zmija ima mnogo više nego prethodnih godina.

U Oštroj Luci, čiji Dom zdravlja raspolaže dovoljnom količinom seruma protiv zmijskog otrova, zmija je nedavno ugrizla sedmogodišnju djevojčicu.

– Data joj je terapija shodno toj kliničkoj slici koja je u tom trenutku ispoljavana i poslata je u Bolnicu Prijedor na dalje opservacije i posmatranje. Prema našim informacijama, proteklo je sve u redu i puštena je kući, kaže Milena Trninić, v.d. direktora Doma zdravlja Oštra Luka.

Prijedorski Dom zdravlja, najveći u ovoj regiji, raspolaže serumom protiv zmijskog otrova.

Ako dođe do ujeda, pacijenta treba što prije transportovati u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Međutim, prva pomoć često je presudna.

– Najbitnija mjera je smiriti pacijenta, jer strah ubrzava krvotok i pospješuje apsorpciju otrova, zatim treba izvršiti dezinfekciju ubodne, ujedne rane, pojašnjava Boban Gruban, ljekar u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Prijedor i dodaje da zatim treba izvršti imobilizaciju ugriženog predjela, tj. staviti ga u nepokretan položaj.

Serumom protiv zmijskog otrova raspolažu i ostali domovi zdravlja u Prijedorskoj regiji, osim u Krupi na Uni. Veterinari upozoravaju da se zmije najčešće nalaze na zapuštenim i kamenim terenima, suvoj zemlji, ali i u hladovini.

RTRS