Dok se američki političari bave Bliskim istokom, Sjevernom Korejom i navodnim vezama predsjednika Trampa sa Rusima, tenzije na Balkanu prijete da dostignu tačku ključanja, ocjenjuje američki list “Nešenel interest”.

Kako se ističe, nakon pobjede “ratnog krila” na izborima takozvane države Kosovo, nakon kojih je izgledno da će nekadašnji vođa OVK Ramuš Haradinaj postati premijer, on i Hašim Tači našli su se na optužbama i EU i UN zbog ratnih zločina tokom rata za secesiju Kosova od Srbije, 1999. godine. List podsjeća da su se Tači i Haradinaj, ne samo dokazali kao neprijatelji Srba, već su opstruisali dogovor sa Crnom Gorom nastojeći da otmu veliki dio njene teritorije kao što su učinili u Srbiji i Makedoniji radi stavaranja takozvane “velike Albanije”.

“Nešenel interest” ističe da s,u SAD i NATO slijepo podržavali politiku kosovskih i albanskih političara, a vojna agresija 1999. godine samo je najupečatljiviji primjer.

“NATO je mirno posmatrao progone srpskog naroda od strane albanskih ekstremista koji su u godinama koje su uslijedile htjeli da etnički očiste Srbe i druge manjine. Zapadni zvaničnici malo su uradili i kada su hrišćanske zadužbine, mnoge sa neizmernim istorijskim vrednostima, bile uništavane”, navodi list.

Američki list zaključuje da je vojna intervencija Vašingtona za nezavisnost Kosova bila nepromišljena jer nije dovela do stabilnosti na Balkanu.

Izvor: Blic