Odbornici Skupštine grada Prijedora na današnjem zasjedanju usvojili su Odluku o dugoročnom zaduženju grada radi realizacije projekata u oblasti komunalne infrastrukture u iznosu od četiri miliona KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao da gradska administracija nastoji da na ovaj način obezbijedi kontinuitet izgradnje infrastrukture na području grada, a posebno u mjesnim zajednicama, gdje je osim puteva za oživljavanje ruralnih područja bitna i obnova društvenih domova.

“Došlo je do poboljšanja uslova života u mjestima, gdje su asfaltirani putevi, a društveni život je aktivniji, gdje su obnovljeni domovi kulture, tako da taj posao mora u narednom periodu imati kontinuitet”, rekao je Đaković.

Načelnik Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić izjavila je novinarima da će kreditna sredstva biti usmjerena za dogradnju zelene pijace na Pećanima u iznosu od 200.000 KM, za opremanje gradskog pozorišta audio i svjetlosnom opremom biće izdvojeno 150.000 KM, a za rekonstrukciju domova kulture u Marićkoj, Palančištu, Čarakovu i Donjim Garevcima 380.000 KM.

“Dio sredstava u iznosu od 1.750.000 KM biće namijenjen za izgradnju i rekonstrukciju puteva, 200.000 KM za završetak rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, za rekonstrukciju stočne pijace u Omarskoj 150.000 KM, prostora za Crveni krst 100.000 KM i Poslovnog inkubatora 20.000 KM, za hitne sanacije puteva 500.000 KM i druge infrastrukturne projekte”, istakla je Malbašićeva.

Prema njenim riječima, kamatna stopa zaduženja biće do šest odsto, a rok otplate deset godina.

“Ono što je najbitnije jeste da je postojeći procenat zaduženosti Grada Prijedora u 2017. godini 12,55 odsto, a da je najveći procenat zaduženosti u narednim godinama po dugoročnim kreditima 14,23 odsto i godišnje zaduženje po novom kreditu iznosilo bi oko 528.200 KM”, navela je Malbašićeva.

Ona je istakla da je Grad poslednjih nekoliko godina redovno servisirao sve kratkoročne i dugoročne obaveze prema bankama i dobavljačima.

Malbašićeva je dodala i da je zakonom definisano da se lokalne zajednice mogu dugoročno zadužiti samo ako u periodu stvaranja duga, ukupan iznos koji dospijeva za otplatu u bilo kojoj narednoj godini nije veći od 18 odsto iznosa redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Izvor: SRNA/RTRS