Grad Prijedor je u 2016. godini počeo realizaciju 53 projekta od značaja za život i rad u ovoj lokalnoj zajednici, od čega je sedam završeno u potpunosti, uz visok procenat ukupne realizacije započetih projekata od 72 odsto i ukupna finansijska ulaganja veća od 11,7 miliona KM.
Ovi podaci predočeni su na sastanku Partnerske grupe za razvoj grada Prijedora koja je danas analizirala stepen realizacije Strategije integralnog razvoja grada Prijedora za period 2014-2024. godina.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je novinarima da je strategija “živa materija” koja se može dopunjavati i mijenjati u hodu sa željom da svi utiču na dalji integrisani razvoj grada u svim segmentima, u ekonomskim i društvenim, ali i u okviru zaštite životne sredine.

On je najavio veći angažman u rješavanju imovinskih odnosa, kako bi i četiri preostale industrijske zone, zajedno sa “Celpakom”, koji je skoro popunjen, bile u funkciji.

U 2016. godini je bila planirana realizacija 73 projekta ukupne vrijednosti 36.843.116 KM.

Grad je realizovao ili radi na realizaciji projekata unapređivanja poslovnog okruženja koji imaju za cilj privlačenje domaćih i stranih investicija, projekata podrške malim i srednjim preduzećima, preduzetništvu i zapošljavanju, projekata podrške u poljoprivrednoj proizvodnji, te rekonstrukciji postojećih i izgradnje novih objekata društvene infrastrukture.

Tu su uključeni i projekti rekonstrukcije postojećih i izgradnja novih objekata komunalne, saobraćajne i tehničke infrastrukture, kao i projekti unapređenja sistema zaštite životne sredine.

U ekonomskom sektoru u 2016. godini realizovano je ili se kontinuirano realizuju 26 projekata, za šta je utrošeno 1.100.881 KM, a u društvenom sektoru 18 projekata za čiju realizaciju je utrošeno 10.048.807 KM.

U sektoru zaštite životne sredine u 2016. godini realizovano je devet projekata za čiju je realizaciju utrošeno 559.156 KM.

U ovoj oblasti realizovani su projekti koji se odnose na izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka, izradu regulacionog plana područja uz korita rijeka Sana i Gomjenica, izradu novog programa sanitarne zaštite izvorišta pitke vode na području grada Prijedora i drugi projekti.

U narednom periodu biće nastavlja realizacija projekata koji se odnose na vodosnabdijevanje, putnu infrastrukturu, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenje investitora, zapošljavanje, kao i projekata podsticanja privrede i poljoprivrede te promocije energetske efikasnosti, koji su međusobno povezani.

Strategiju integralnog razvoja grada Prijedora za period 2014-2024. godina sačinio je Razvojni tim grada Prijedora od oktobra 2012. do decembra 2013. godine, u okviru Projekta integralnog lokalnog razvoja, koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske i UNDP.