Živa u termometru širom Srpske ovih dana prelazi 35 stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi najavljuju da će biti još toplije, jer nas pravi toplotni talas očekuje već naredne sedmice. Ljekari preporučuju da se uzima što više tečnosti i da se ne izlaže suncu. Iz resornog ministarstva stigao je i apel poslodavcima da zbog visokih temperatura preraspodijele radno vrijeme i tako zaštite radnike.

Visoke temperature građanima Srpske, izgleda, ne smetaju. One koje smo zatekli na ulicama, kažu da slušaju savjete ljekara kako bi se zaštitili. Mnogi znaju dobar recept kako “preživjeti” vrele dane.

Neki Banjalučani kažu da je lakše uz rijeku, pa su zaklon od vreline potražili uz Vrbas.

Zbog vrućina su najvećem riziku po zdravlje izloženi radnici na otvorenom. U resornom ministarstvu apeluju na poslodavce da zaštite radnike.

“Pozivamo poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika. Neosporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije i mogućnosti povređivanja radnika”; navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Zbog visokih temperatura, povećan je i broj građana koji traže medicinsku pomoć. Međutim, ljekari kažu da građani u većini slučajeva poštuju savjete kada je riječ o izlaganju povišenim temperaturama.

RTRS