Dok je Dragan Mektić u Banjaluci napadao institucije Srpske, u Sarajevu su njegova djela, kojima se ponovo nadležnosti sa entiteta prenose na bh. nivo, usvajali članovi Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost.

Riječ je o Programu razvoja sistema zaštite i spasavanja, kojim se Civilna zaštita Republike Srpske potčinjava Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Dugogodišnji neispunjeni san Sarajeva, tačnije šefa Operativno-komunikacijskog centra pri Ministarstvu bezbjednosti BiH Samira Agića i njegovih mentora mogao bi da postane java. Sa potpisom Dragana Mektića, pred Parlamentarnu komisiju za odbranu i bezbjednost stigao je, na više od 70 stranica razrađen Program razvoja sistema zaštite i spasavanja od nesreća na nivou institucija i organa BiH. U njemu i šema kako bi sistem trebalo da izgleda. Na vrhu piramide Savjet ministara BiH, a potom Ministarstvo bezbjednosti – za odlučivanje nadležni. Entitetske i Civilna zaštita Brčko Distrikta postaju tek puki operativci.

Iz Republičke uprave civilne zaštite ranije su upozorili da ovaj Mektićevo “remek djelo” krši ustavne odredbe prema kojima rukovodna, komandna i nadležnost pripada entitetima. U suprotnsoti je i sa već postojećim Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju! I ne samo to! Dokument podrazumijeva postojanje mješovite specijalizovane jedinice na nivou BiH, a Operativno-komunikacijskom centru BiH 112, umjesto postojećeg zadatka prikupljanja podataka o eventualnim opasnostima, daje koordinacionu ulogu.

Na upozorenja iz Civilne zaštite Srpske, Mektić se nije osvrtao. I danas mu je valjda draže bilo da u Banjaluci novinarima prenosi vlastite opservacije, nego da u Sarajevu, što mu je primarni zadatak, poslanicima objasni svoja “djela”. A zbog izostanka takvog objašnjenja, o spornom programu, usprotivio se i Mektićev stranački kolega Ognjen Tadić. Prilikom izjašnjavanja bio je uzdržan. Dušanka Majkić (SNSD) glasala je protiv. No presudio je glas Borislava Bojića (SDS) , pa je sporni program ipak usvojen. Prethodno skinut sa dnevnog reda, pa ponovo na isti volšebno, uvršten.

– Od nas se traži da Ministarstvo bezbjednosti radi nacionalnu strategiju bezbjednosti, a njima kradu automobile, skidaju tačke s dnevnog reda, pa vraćaju. Meni ovo liči na top listu nadrealista – rekao je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Mario Karamtić.

Nadrealnog je na današnjoj sjednici Komisije, koja je radila na ivici kvoruma, bilo mnogo. Za nepunih 10 minuta usvojeni su izvještaji o radu isto toliko agencija i institucija, mahom iz bezbjednosnog sektora. Čak i samog Ministarstva bezbjednosti. Riplijevski zvuči činjenica da niti jedna primjedba na rad istih, nije izrečena. Zbog “površnog” rada komisije i neprisustva predlagača akata, a prema pozitivnim poslovničkim propisima prisustvo im je obaveza, Majkićeva je napustila sjednicu, koja je i do tada radila ili zasjedala na ivici kvoruma.

Skoro pet časova, tragala je komisijska služba za sedmim od 12 članova komisije, kako bi imali potreban kvorum. U ulozi spasioca pojavio se Darko Babalj (SDS). Ponovo ekspresno, za dva minuta izglasane su dvije odluke Predsjedništva BiH, pod oznakom “strogo povjerljivo”. Tako to “radi” bh. izvršna i zakonodavna vlast!

RTRS