Programom razvoja sistema zaštite i spasavanja BiH, koji je usvojio Predstavnički dom BiH, Srpskoj se pokušava oteti još jedna nadležnost, upozoravaju iz Civilne zaštite Republike Srpske. Apeluju na srpske delegate u Domu naroda da ne glasaju za ovaj Program. Poručuju da ga neće poštovati ako prođe Dom naroda, jer je, kako tvrde, neustavan.

Ni brojni apeli ni upozorenja iz Republike Srpske da Program razvoja sistema zaštite i spasavanja BiH ne bude usvojen nisu bili dovoljni. Predstavnički dom BiH dao je zeleno svjetlo za ovaj Program. Najviše čudi zašto su za dokument, kojim se očigledno prenose nadležnosti sa entiteta na BiH, glasali poslanici Saveza za promjene, kažu u Civilnoj zaštiti Republike Srpske. Pri tom su, kažu, na vrijeme upozoreni šta to znači.

Ovaj prenos nadležnosti još jedan je dokaz da Srpska nije ugrožena sa stanovišta funkcionisanja, ali jeste sa stanovišta svog postojanja, jer pritisci te vrste nikad neće prestati, smatra predsjednik Milorad Dodik.

– Institucije BiH uopšte ne funkcionušu, osim kada treba nešto uraditi na štetu Srpske. To su uradili i kada su u Predstavničkom domu, uz pomoć glasova iz tzv. Saveza za promjene, donijeli novi propis, u kojem centralizuju poslove civilne zaštite. To znači da će se izvršni nalozi za mnoge poslove, pa i to da li će se upotrijebiti jedinice civilne zaštite ili ne, morati čekati iz Sarajeva – ističe Dodik.

U Civilnoj zaštiti Republike Srpske kažu da je usvajanjem ovog Programa prekršen Ustav BiH, okvirni zakon o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH i Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Nameće se pitanje – ima li kraja prenosu nadležnosti? To se ne bi moglo reći, ako se zna da se na dnevnom redu Savjeta ministara našla odluka o formiranju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH. Taj dokument Republika Srpska je odbacila prije godinu. Bez ikakvog usaglašavanja sa entitetima pokušava se provući identična odluka, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

– Da je riječ o dokumentu iz juna 2016. godine pokazuje i činjenica da su kao članovi operativne grupe za borbu protiv terorizma navedeni bivši direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić i suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji već mjesecima nisu na tim funkcijama – kaže Lukač.

To dovoljno, kaže Lukač, govori o radu Savjeta ministara. A Nezavisne novine pišu da Savjet ministara BiH u ovom trenutku nema zakonodavnu podršku kako bi se održao na vlasti, budući da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH napravljena većina od 24 poslanika, koja bi mogla da obori kabinet predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, ako se on sam ne povuče.

RTRS