U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba radova nastalih u radionici “Ljeto sa kaligrafijom” u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Izložbu čine radovi dvadesetak polaznika različitog uzrasta sa kojima je od 13. do 17. juna u Prijedoru radila kaligraf iz Beograda Silvana Ručnov.

Polaznik škole trinaestogodišnja Vanja Kusonić zadovoljna je onim što je naučila o kaligrafiji.

“Rukopis mi se znatno popravio, uz to sam naučila da pišem trskom. Sada mi, dok čekam neku novu školu kaligrafije, ostaje da se usavršavam kod kuće”, izjavila je Vanja novinarima pokazujući svoje radove.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović je podsjetila da je ovo već druga godina da se u Prijedoru organizuje škola kaligrafije.

“Zahvaljujem Narodnoj biblioteci `Ćirilo i Metodije` koja je to omogućila našim sugrađanima, jer treba da vratimo lijepo pisanje i odraslima i mlađima, da im prenesemo ono što je nekada bila tradicija i vrijednost”, rekla je Kasalovićeva.

Izložbu je otvorio direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetivši da je kaligrafija značajna za kulturu mnogih naroda, u kontekstu prepisivanja svetih spisa, koje se smatralo duhovnom vrijednošću samo po sebi.

“U današnjem vremenu motivi zbog kojih se ljudi odlučuju baviti kaligrafijom su uživanje u lijepom pisanju, želja da se nauči ta vještina, njena primjena u dizajnu. Kaligrafijom se razvija koncentracija i smirenost. U tom slučaju, ona postaje neki vid meditacije”, naveo je Radonjić.

On je dodao da prisustvo velikog broja mladih na višednevnoj radionici, pokazuje da kaligrafija ima budućnost.

Radionica “Ljeto sa kaligrafijom” kao i večerašnja izložba dio su manifestacije “Kulturno ljeto”.

 

Izvor: SRNA/RTRS