Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na posljednjoj sjednici održanoj u Čitluku dao je otkaz koordinatorki Ivani Vlaić zbog činjenice da je mlada reprezentacija BiH na kvalifikacionoj utakmici u Švajcarskoj umjesto 18 igrača u zapisniku imala samo 16, iako je za ovu akciju selektor Vinko Marinović na okupljanje pozvao 25 igrača.

Zbog administrativnih zavrzlama u Švajcarskoj nisu mogli da nastupe Ermedin Demirović i Besim Šerbečić, ali ostaje pitanje gdje su se izgubila preostala sedmorica Zmajića koji su bili na spisku selektora Marinovića i da li je odgovornost samo na Ivani Vlaić?

Sva kola odgovornosti su se slomila na djevojci koja je samo administrativac u kancelariji FS BiH, ali ne i stvarnim protagonistima koji su izazvali bruku i sramotu u Švajcarskoj jer je mladi tim BiH imao na spisku samo 16 igrača, što je do sada bilo nezabilježeno.

Takođe, Izvršni odbor FS BiH ekspresno reagovao po ovom slučaju i po ko zna čijem nalogu odstranio je jednu od najobrazovanijih službenica u kancelarijama Saveza. Isto se nije dogodilo međutim za vakta selektora Darka Nestorovića kada mu je prvi saradnik Murat Jaha podvalio „pravilo UEFA“ da zbog kartona protiv Norveške pravo nastupa nemaju Kerim Memija i Amir Hadžiahmetović, a imali su. Tada fudbalska vlada nije ekspresno reagovala, a Murat Jaha i danas obavlja istu funkciju jer očigledno u predsjedniku FS BiH Elvedinu Begiću ima zaštitnika?!

U slučaju Ivane Vlaić Izvršni odbor FS BiH se igrao autoriteta, na nejakom, a guranje pod tepih krucijalnih stvari i istinskih problema će se vratiti, jednog dana, kao bumerang. Da ne bude kasno…

Na kraju treba reći da se i očekivala ovakva odluka IO FS BiH jer je još na dan utakmice na zvaničnoj sajt stranici FS BiH objavljeno jedino ime Ivane Vlaić, čime je etiketirana kao „glavi krivac“, pa su oni bistri između redova mogli da pretpostave da će i ovoga puta Murat Jaha, a pogotovo selektor Vinko Marinović, ostati neokrznuti jer u Savezu imaju ktitore, ali ne i obična administrativka koja je možda i najmanje kriva u „slučaju Švajcarska“ na čije radno mesto treba da uskoči neko „po volji“ vladajuće oligarhije u novoj sistematizaciji i raspodjeli poslova.

Predsjednik FS BiH Dino Begić na vješt način čuva „svoje podobne ljude“, a eliminiše one koji se sa njegovom oligarhijom razmimoilaze u mišljenju jer misle svojom glavom i rade kvalitetno svoj posao.

Da zlo bude veće Ivana Vlaić je sudija sa FIFA znakom, perfektno govori engleski jezik i odlično poznaje propise i pravilnike Evropske fudbalske federacije i Svjetske fudbalske unije. Za razliku od Murata Jahe…

sportdc