Granični policijac BiH Emir Škaljo postavljen je za šefa smjene na graničnom prelazu Gradiška iako se radi o osobi s debelim kriminalnim dosijeom, piše “EuroBlic”.

Izvori ovog lista iz Granične policije BiH otkrivaju da je Škaljo, koji je u martu ove godine disciplinski kažnjen zbog nasilja nad maloljetnicom, na mjesto šefa smjene na prelazu u Gradiški postavljen 1. jula.

To je, prema riječima sagovornika ovog lista, izazvalo ogroman šok i ogorčenje kod većine zaposlenih službenika GP na navedenom graničnom prelazu.

– Emir Škaljo je prije dvije godine bio suspendovan iz službe zbog optužbi da je u svom stanu držao zatočenu maloljetnicu s kojom je imao seksualne odnose i kojoj je nanio teške tjelesne povrede. Zbog tog slučaja Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je protiv Škalje podiglo i optužnicu, a sve se završilo tako što je on osuđen na godinu i po dana uslovne zatvorske kazne, koja neće biti izvršena ukoliko osuđeni u roku od dvije godine ne učini neko novo krivično djelo – ističu naši sagovornici.

Iako je osuđeni granični policajac zbog teže povrede službene dužnosti i narušavanja ugleda institucije u kojoj je zaposlen, prema njihovim riječima, trebalo da dobije momentalni otkaz, to se nije dogodilo već je prije nekoliko dana Škaljo čak avanzovao u službi.

– Disciplinska komisija GP BiH je početkom marta ove godine Škalju kaznila s petomjesečnim smanjenjem plate za 30 odsto zbog skandala s maloljetnicom i – to je sve! Policajci na prelazu u Gradiški ostali su u šoku kada su vidjeli ko im je prije nekoliko dana postavljen za šefa – pričaju izvori “EuroBlica”.

Inače, vrijedi istaći i to da je o kriminalnim sklonostima službenika GP BiH Emira Škalje brojni mediji u Srpskoj  i FBiH opširno izvještavali još prije osam godina, kada je Škaljo primljen u službu. Naime, 2009. godine Škaljo je prošao na konkursu za mjesto kadeta u GP BiH iako je u to vrijeme, kako je izvještavano, bio poznat kao stara policijska mušterija zbog krađe automobila, provalnih krađa i uživanja opojnih droga.

– Emir Škaljo je osuđen 2007. godine na kaznu od mjesec dana zatvora, uslovno na jednu godinu, za krivično djelo omogućavanje i uživanje opojnih droga. Presuda je izbrisana iz evidencije u januaru 2009. godine. Iz izvještaja SIPA može se vidjeti da se Škaljo nalazi u operativnoj evidenciji policije zbog različitih krivičnih djela – pisao je Centar za istraživačko novinarstvo.

Tada se, između ostalog, u medijima isticalo i to da je za prijem problematičnog Škalje u Graničnu policiju BiH najzaslužniji njegov tast Mustafa Ovčina, koji se onda, kao i danas, nalazi na funkciji načelnika Uprave za administraciju u GP BiH.

Direktor GP BiH Zoran Galić za ovaj list je potvrdio da je Emir Škaljo odnedavno prebačen na mesto šefa smjene graničnog prelaza Gradiška.

– Sledeći sudske odluke, jedino što smo mogli je da navednog službenika prebacimo sa Aerodroma Sarajevo, gdje je ranije bio angažovan, na novu poziciju u Gradiški. Iskreno, da se mene pita, za takve ljude sigurno ne bilo mjesta u Graničnoj policiji – kaže Galić.

Objašnjavajući sadašnji status Emira Škalje, iz Disciplinske komisije GP BiH, koja je policajcu s debelim kriminalnim dosijeom izrekla samo kaznu petomjesečnog smanjenja plate, objašnjavaju da je odluka o otkazu mogla biti donesena jedino u slučaju pravosnažne kazne zatvora.

– Radni odnos prestaje i osoba automatski gubi status policijskog službenika kada joj je za krivično djelo izrečena pravosnažna kazna zatvora od šest mjeseci i više, što u konkretnom predmetu nije slučaj, jer je izrečena uslovna kazna – poručuju iz Disciplinske komisije.

Izvor: Euroblic