Nacionalni park Una je pokrenuo inicijativu da se najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu upišu na UNESKO-ovu listu svjetske prirodne baštine, naveo je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Uprava Nacionalnog parka Una je procijenila da su se stekli uslovi za dodatno brendiranje jedinstvenog prirodnog bogatstva pozicioniranog u dolini rijeke Une te uvrštavanje ovog lokaliteta na listu svjetskih destinacija.

Kako navodi Gutić, ovaj park godinama uspješno ispunjava svoj primarni cilj, a to je zaštita, očuvanje, nadzor i kontrola prirodnih i svih drugih vrijednosti u tom području, a evidentan je i stalni porast broja posjetilaca i turista.

Vodna bogatstva parka koja čine rijeke Una, Unac i rječica Krka predstavljaju posebnu geološku i hidrološku kršku pojavu, s izraženim fenomenom koji čine zanimljivi kanjoni i sedrene barijere na Uni, koje stvaraju spektakularne vodopade i slapove, a zbog svoje vrijednosti zaslužuju poseban tretman i zaštitu na globalnom nivou.

Štrbački buk

Štrbački buk je najviši vodopad na rijeci Uni. Impresivne je ljepote, a nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene-sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje. Vodopad je visok 24 metra i nalazi se u blizini Kulen Vakufa.

Vodopad decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Martin Brod

Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, rječne bazene, ade, brzake, rukavace i sedrene pećine, nalazi se u Martin Brodu, gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala.

Na kraju mjesta završavaju martinbrodski slapovi, gdje se preko posljednjih sedrenih naslaga hladna Una, prelijevajući se, jednim dijelom spaja s još hladnijim Uncem, svojom prvom većom pritokom koja pred samim Martin Brodom napušta svoj duboki i spektakularni kanjon.

Kako se ovaj kompleks slapova gotovo u cijelosti proteže kroz naselje, s posebnom pažnjom treba pristupiti zaštiti ovog dijela NP Una. To posebno dolazi do izražaja ako se uzme u obzir činjenica da je u posljednje vrijeme upravo ova prirodna vrijednost bila poligon za implementaciju određenih hidroenergetskih projekata koji su prijetnja uništenju sedrenih barijera i slapova, a samim tim i turizma koji predstavlja jedinu privrednu granu koja je preostala lokalnom stanovništvu.

Izvor: Kliks