Obavještajno-bezbjednosna služba upravlja BiH. Na ovo je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista upozorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ova agencija prisluškuje i državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske. Nadziru i poslanike, ali oni to ne smiju da kažu, poručuje predsjednik Srpske.

Nema ništa gore za jednu zemlju, posebno za ovakvu kao što je BiH, da s njom upravlja tajna policija, a to se već događa jer Obavještajno-bezbjednosna služba BiH funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje. Ovo je u intervjuu za Večernji list rekao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Šef OBA Osman Mehmedagić Osmica nazove poslanike, čak i pojedine Srbe, i onda kreiraju zaključke. Osmica je direktni izdanak rigidne strukture SDA. Glavni likovi koji ne odgovaraju toj politici su Dragan Čović i Milorad Dodik. Iako to znaju, pojedini Hrvati i Srbi blagonaklono se ponašaju prema tome, navodno politički neutralno – izjavio je Dodik.

Dodik je dodao da Bakir Izetbegović želi da se riješi na ovaj način njega i Dragana Čovića.

– To je otišlo i kod stranaca, pa onda su i oni to tako prihvatili. Pitajte, ako vam žele iskreno reći. Nema ništa gore za državu, a posebno ovakvu kao što je BiH da s njom upravlja tajna policija. To se već događa. Ta OBA funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje. To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba – naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je odluka Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru, jedna od odluka koja vodi raspadu BiH i gubitku povjerenja u pravosudnu instituciju koja je postala politički sud zbog politike stranaca koji su stajali iza ove odluke.

– Mislim da su se tu Hrvati ‘nasukali’ zato što su u početku bili u funkciji hrvatske državnosti, a nisu vodili računa o sebi. Vjerovatno nijedan hrvatski učesnik tih događaja danas ne bi stajao iza tih odluka. Ta Bosna za koju su oni glasali u to vrijeme najviše je dovela do političkog delegitimisanja Hrvata – dodao je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska treba da podrži zahtjeve Hrvata u FBiH, jer su tamo i Srbi majorizovani i biraju ih Bošnjaci. Zato smatra dobrom inicijativu hrvatske strane da se dođe do izmjena zakona kojim će se osigurati da jedan narod ne može drugom da bira predstavnike.

RTRS