Ispred zgrade Narodne skupštine Srbije u Beogradu postavljen je “Srpski zid plača-Srebrenica 1992”, pano sa fotografijama srpskih žrtava stradalih na području Srebrenice tokom rata u BiH.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić, rekao je da je ovaj “Zid plača” postavljen da bi se srpskim državnicima, EU i cijeloj međunarodnoj zajednici pokazalo da su Srbi prve žrtve u Srebrenici 1992. godine.

“Mi ne želimo da smetamo porodicama ubijenih muslimana iz Srebrenice 1995. godine, ali smo zdušno protiv organizacija koje se bogate koristeći tragediju i jednih i drugih žrtava”, rekao je Spasić.

On je napomenuo da su međunarodna zajednica, a pogotovo Haški tribunal, bili nepravedni prema srpskim žrtvama koje su ignorisane. Najavio je da će “Zid plača” u čast srpskim srebreničkim žrtvama dugo biti ispred Skupštine Srbije u Beogradu, te naglasio da porodice žrtava iz Srebrenice koje su juče bile u Beogradu i donijele fotografije za “Zid plača” samo traže pravdu.

“Oni traže pravdu. Garantujem životom, da se nisu desila ubistva Srba na Petrovdan, na pravoslavni Božić i Vaskrs 1992. i 1993. godine i da nije bilo Bratunca, Kravice, Srebrenice, ne bi se desio zločin nad muslimanima 1995. godine. Saosećam sa porodicama svih nedužnih žrtava koje su ubijane”, rekao je Spasić.

“Srpski zid plača-Srebrenica 1992” postavljen je u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, koji su se i na ovaj način solidarisali sa svim srpskim žrtvama.

Izvor. SRNA/RTRS