Predstavnici Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas su, u znak protesta zbog odluke Velike Britanije da u avgustu ne stavi na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN temu Kosmeta, ispred britanske ambasade u Beogradu postavili “zid plača” – panoe sa slikama ubijenih i nestalih vojnika i civila u južnoj srpskoj pokrajini.

“Zid plača” prethodno je stajao na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije, a poslije njegovog premještanja predsjednik Udruženja Simo Spasić rekao je da će pano sa slikama Srba, Roma, Goranaca i Albanaca koje su ubili albanski teroristi ostati ispred Britanske ambasade dok se ne završi njeno predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN.

On je rekao novinarima da je “očigledno britanskoj vladi malo što su izmislili genocid u Srebrenici, već su sada odlukom u vezi sa Savjetom bezbjednosti UN udarili i porodice žrtava”.

– Nažalost, njih ne dotiče da su Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, /Kadri/ Veselji, /Agim/ Čeku i ostali zločinci na slobodi, čak ih Velika Britanija i SAD u Briselu promovišu kao nekakve mirotvorce i humaniste – rekao je Spasić.

On je postavio pitanje Velikoj Britaniji zašto je dozvolila da albanski teroristi masakriraju 14 žetelaca Starog Gracka i naveo da je za sve otmice i ubistva Srba i Roma od 1999. godine najveća odgovornost britanskog Kfora, prenijeli su beogradski mediji.

– Oni su odgovorni za sudbine naših mučenika. Mi smo danas došli da pokažemo cijelom svijetu da je Britanija veliki krivac za našu tragediju – istakao je on.

Prema njegovim riječima, i porodice žrtava traže da se iz pregovora Beograda i Prištine u Briselu isključe albanski zločinci, jer dok god oni budu pregovarali za srpske žrtve neće biti pravde.

– Mi jesmo za dijalog sa Albancima, ali nećemo nikakav dijalog sa albanskim zločincima. Mi tražimo da EU, Srbija i SAD pomognu i kosmetskim žrtvama, tražimo pravdu – rekao je Spasić.

RTRS