Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da u regiji zapadnog Balkana trenutno prilično turbulentna te da se nada da će se to promeniti ka zajedništvu u narednom periodu.

– BiH bi mogla puno da učini u ovom trenutku kad je u pitanju nastavak evropskog puta. Nedavno sam bio u Briselu sa ključnim ljudima iz Evropske unije koji su jasno rekli da sada imamo šansu i da, ako je sada izgubimo, teško da ćemo u skorije vreme dobiti novu – rekao je Ivanić za Fokus.ba.

On je govorio i o problemima u funkcionisanju vlasti u BiH, odnosima u Predsedništvu BiH, mogućnostima suštinskih promena u zemlji, a komentarisao je i pojedina dešavanja na političkoj sceni BiH.

– Očigledno je da postoje problemi, ali ja ne mislim da će biti bilo kakvih suštinskih promena pre izbora. Imaćemo parlamentarnu većinu, kao što već vidimo, od tačke do tačke, ali sam siguran da prekompozicije vlasti na nivou BiH neće biti. Ta dešavanja su prirodna posledica gubitka poverenja između partnera na nivou BiH, koje je započelo pričom o popisu, nastavilo dešavanjima u vezi sa Danom Republike, pa pokušajem revizije presude u Hagu. Nakon toga je dobar i pozitivan ambijent koji je postojao unutar većine u BiH narušen i sad ćemo postojanje parlamentarne većine posmatrati od sednice do sednice, od tačke do tačke – rekao je Ivanić.

On je istakao da odnosi u Predsedništvu BiH nisu više kao pre, naročito nakon revidiranje tužbe BiH protiv Srbije.

– Odnosi više nisu isti kao na početku, niti ih je, koliko vidim, više moguće vratiti na taj nivo do kraja mandata. Poverenje je izigrano, zajednički dogovor koji smo imali na početku, da sve odluke donosimo konsenzusom, prekršen je. Bilo je vaninstitucionalnog delovanja u slučaju revizije presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a posle toga, kad sam insistirao da to učinimo, nije bilo volje da obećamo čak ni to da se to više neće dešavati do kraja mandata. Pre toga smo imali Dan Republike Srpske, 9. januar i sva dešavanja koja su u vezi sa osporavanjem tog praznika proizvela negativnu atmosferu, i unutar Predsedništva, ali i BiH – rekao je Ivanić.

On je istakao da suštinske promene u BiH nikako ne mogu da zavise od promena ustava ili bilo kojeg drugog dokumenta, već od ozbiljnosti političara i njihove volje da nešto naprave za bolji život.

– Za suštinske promene je, osim vizije gde treba da idemo, potrebno i da znamo gde smo sad. Činilo se poslije izbora da ima ozbiljnosti na političkoj sceni i da smo u stanju da nešto popravimo. Međutim, nisam više optimista – istakao je Ivanić.

EuroBlic