Od prošlog mjeseca, u okviru Krivičnog zakonika Republike Srpske, na snazi je odredba kojom se krađa struje, toplotne energije i prirodnog gasa, tretira kao krivično djelo.

Elektroprivreda Republike Srpske, na ukradenooj struji, u prošloj godini, izgubila je više od 1.100.000 KM, na osnovu otkrivenih krađa. Krivičnim zakonikom, za fizička i pravna lica i odgovorna lica u pravnom subjektu, propisane su zatvorske kazne do osam godina i novčane kazne, čak do 200.000 KM.

Poslije brojnih apela, tvrde iz Elektroprivrede, država, kao većinski vlasnik, stala je u zaštitu sopstvenih interesa. Samo u prošloj godini, na području pet elektrodistributivnih zavisnih preduzeća, otkriveno je 766 krađa struje.

– Šteta iznosi preko milion maraka. Podneseno je 366 krivičnih prijava, u prošloj godini okončano 89 sudskih postupaka, od čega je 86,52 odsto u korist distributera – kaže Maksim Skoko, izvršni direktor za tehnička pitanja MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Najviše ih je na području Radne jedinice Elektro-Prijedor, u okviru Elektro-Krajine, a najmanje na području Elektro-Doboja. Za pet ovogodišnjih mjeseci, u 304 nova slučaja krađe struje, vrijednosti 730.000 KM, podnesene su 192 krivične prijave. Veći broj otkrivenih kradljivaca, prošle godine, priznao je i platio iznose ukradene struje.

– U prošloj godini imali smo sedam slučajeva, sa iznosom od 11.000 KM. Generalno, oni to prihvataju, a krivične prijave nismo podnosili. Novi Pravilnik je i to razradio i mi ćemo postupati po njemu – kaže Nebojša Rikalo, izvršni direktor za tehničke poslove ZP Elektro-Hercegovina a.d. Trebinje.

Skoko dodaje da je u skladu sa tim pravilnikom, moguće dokazati ovo krivično djelo i spriječiti svaku zloupotrebu ili zastaru.

Zatvorske i novčane kazne, poslije dokumentovanja i dokazivanja krivičnog djela krađe struje, moguće je očekivati ubrzo.

– Ako vrijednost ukradene električne energije, toplotne energije ili gasa, prelazi vrijednost od 10.000 KM, propisana kazna zatvora je od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna. Ako vrijednost prelazi 50.000 predviđena je zatvorska kazna je od dvije do osam godina – kaže Ana Bokonjić Buha, portparolka MH Elektroprovrede Republike Srpske.

Distributeri tvrde da je izmještanjem brojila, krađa struje znatno smanjena. Distributivni gubici – krađe i tehnički gubici, na nivou ERS, u prošloj godini iznosili su 11,29 odsto. U ovoj godini trend smanjenja je nastavljen.

RTRS