Kazne za neuklanjanje ambrozije (VIDEO)

Ambrozija u velikoj mjeri narušava zdravlje, s toga su zakonom propisane kazne za neuklanjanje ove korove biljke sa javnih i privatnih zelenih površina. Nadležne inspekcije i Komunalna policija, ovih dana, vrše nadzor zelenih površina u ruralnom i gradskom području.

Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Ako se pravilno ne uklanja sa zelenih površina, brzo se širi i dodatno ugrožava zdravlje velikog broja ljudi. Svi građani na privatnim posjedima imaju obavezu da uklanjaju ovu korovu biljku, riječi su načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu. Rade Rosica.

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu

-Građani bi trebalo da uklanjaju ambroziju, da redovno održavaju sve travnate površine, zasade i usjeve. U Odsjeku za Inspekcijske poslove poljoprivredni inspektor vrši redovno nadzor i u toku godine oni propišu naloge za 200 hektara zemlje, kako bi korisnici zemljišta uklonili korov – rekao je Rosić.

Odlukom Vlade Republike Srpske o suzbijanju i uništavanju korova ambrozije propisane su kazne za pravna lica od 5.000 maraka i za fizička lica kazne su od 7.000 maraka.

I. Pekarić/Kozarski