Tužilaštvo BiH užurbano radi na predmetu koji se tiče likvidacije bivšeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju Nedžada Ugljena, koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima ubijen u Sarajevu 1996. godine, piše “Dnevni avaz”.

List navodi da ovaj predmet nosi obilježje terorizma, a Tužilaštvo BiH jedino je nadležno za ova krivična djela.

“Avaz” navodi i da je kompromitovani glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji je privremeno suspendovan jer se protiv njega vodi postupak, u posljednje tri godine sve činio da ne počne zvanična istraga, a osumnjičeni za likvidaciju da budu procesuirani.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog lista, Agencije za istrage i zaštitu u BiH, uz koordinaciju više tužilaca, užurbano radi na istrazi i saslušavanju lica koje se dovode u vezu sa predmetom “Ugljen”.

Pozivi za saslušanje upućeni su i bivšim AID-ovcima, ali i pojedinim članovima zloglasne parapolicijske jedinice “Ševe”.

List navodi da su mnogi od pozvanih svjedoka “u panici”, jer se jedni drugih boje šta će ko o kome reći na saslušanjima.

Za istragu o ubistvu Ugljena ključan je bivši pripadnik “Ševa” Nedžad Herenda, koga Sud BiH potražuje i zbog ubistva rezervista bivše ЈNA u Velikom parku u Sarajevu.

Herenda, koji se dugo vremena krio u Holandiji, potvrdio je da je spreman za saradnju sa Tužilaštvom BiH, a njegove iskaze u predstojećoj detaljnoj istrazi mnoge “ugledne Sarajlije” očekuju sa strahom i zebnjom, piše list.

Izvor: SRNA/RTRS