Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS finansiraće u iznosu od 90.000 KM lečenje Natalije Pupčević (33), majke dvoje maloletne dece, koja je obolela od leukemije.

– Lečenje obolele trebalo bi da se obavi u Nemačkoj s obzirom na to da nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i u ustanovama izvan Republike sa kojima Fond ima ugovor – saopšteno je iz FZO Srpske.

Pupčevićeva je obolela od akutne mijeloblastne leukemije, a za transplantaciju koštane srži u Nemačkoj potrebno je prikupiti 150.000 evra.

Iz Fonda podsećaju da u ovakvim slučajevima FZO ima mogućnost da delom finansira lečenje osiguranika u inostranstvu, zavisno od raspoloživih sredstava, potreba drugih osiguranika i slično, te je, kako navode, i ovaj put donesena odluka da Fond učestvuje u finansiranju troškova lečenja.

Iz FZO Srpske navode da njihove mogućnosti da finansiraju skupa lečenja u inostranstvu isključivo zavise od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, pa ponovo apeluju da poslodavci izvršavaju svoje zakonske obaveze.

– Samo na taj način se mogu obezbediti sredstva za finansiranje svih potreba osiguranika za zdravstvenom zaštitom, uključujući i lečenja u inostranstvu -poručuju iz Fonda.

SRNA/EuroBlic