Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske potvrdilo je da je iznos naknade za inspekcijski nadzor vraćen na 90 kuna, odnosno 27,70 KM.

Iz Ministarstva je saopšteno da je iznos naknada smanjen izmjenom Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, te da je dogovoreno da se od petka u potpunosti normalizuju kontrole na granicama.

Hrvatska je ranije usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što je izazvalo nezadovoljstvo susjednih zemalja.

Ljajić: “Carinski rat” zemalja regiona sa Hrvatskom je završen

Ministar trgovine Srbije je rekao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.

“Čuo sam se s ministrom Tomislavom Tolušićem koji me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rješenje”, rekao je Ljajić.

“To je za nas zadovoljavajuće rješenje, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz”, naveo je on, i istakao da je jedino važno da se obezbijedi slobodan protok roba i da se uklone barijere.

“To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusjedskih odnosa u čitavom regionu”, navodi.

“Najvažnije je da se problem riješi, da ljudi mogu da trguju, putuju i prodaju svoju robu i u jednom i u drugom pravcu i ja se nadam da će ovo biti posljednja vancarinska barijera”, zaključio je Ljajić.

Izvor: Agencije