Njegovo visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da će njegova misija u toj mitropoliji, jednoj od najstarijih i najslavnijih, gdje je težak položaj Srba, biti povratak stanovništva na njihova ognjišta, kao i vraćanje imovine Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Hrizostom, koji će svečano biti ustoličen u nedjelju, 3. septembra u Sabornoj crkvi u Sarajevu, istakao je da je svjestan teškog položaja srpskog naroda u toj mitropoliji, ali da se ne plaši izazova.

“U svim teškim vremenima, Crkva je stajala tamo gdje je Bog blagoslovio i odredio da stoji. Zato i ja sa zadovoljstvom idem u Mitropoliju, ne plašeći se izazova”, rekao je mitropolit Hrizostom za “Glas Srpske”.

On je podsjetio da je još 1995. godine prvi i jedini pozvao sav prognani narod, ne samo srpski, nego i hrvatski i muslimanski, da se vrati na svoja ognjišta, da se obnavlja zemlja, jer je to obaveza.

Mitropolit Hrizostom zaključuje da je ova mitropolija velika mučenica i stradalnica 20. vijeka, zbog čega je jako srećan da može da joj služi.

Izvor: SRNA/RTRS