U državnim visokoškolskim ustanovama Rudarskom fakultetu i Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru počelo je prijavljivanje studenata u drugom upisnom roku.

Iako je prijedorski Rudarski fakultet prvi u Republici Srpskoj od ove akademske godine otvorio novi studijski program – geološko inženjerstvo, u prvom upisnom roku na ovaj smjer nije upisan nijedan student.

Sa Rudarskog fakulteta poručuju da je riječ o jednom od najdeficitarnijih i najperspektivnijih smjerova. Pozivaju zainteresovane da do kraja ove sedmice predaju prijave za upis. Prijemni ispiti biće održani u ponedjeljak, 4. septembra. Na Rudarskom fakultetu prijemni ispit polagaće se iz matematike i fizike, a na Visokoj medicinskoj školi iz hemije i biologije.

Dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić kaže da ima sedam mjesta za studente na budžetu i deset sufinansirajućih na studijskom programu rudarstvo. Dok na geološkom inženjerstvu ima deset budžetskih i deset sufinansirajućih.

Malbašić je dodao da su organizovali i pripremnu nastavu u četvrtak i petak, a po potrebi i subotu će se sa svim prijavljenim kandidatima raditi priprema za polaganje prijemnog ispita u ponedjeljak.

Direktor Visoke medicinske škole Radenko Stijepić nada se da će biti dovoljno kandidata i da će biti popunjena sva mjesta. Kaže da slobodnih mjesta ima na zdravstvenoj njezi – 15, na smjeru radna terapija 20, sanitarnom inženjerstvu 15, mte na medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo 10 slobodnih mjesta.

RTRS