Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom smatra da skrnavljenje pravoslavnih hramova i grobalja u Sarajevu i drugim dijelovima BiH predstavlja sredstvo odvraćanja Srba od povratka i da to upravo lokalne vlasti iskorištavaju kako bi odvratile Srbe od povratka na njihova vjekovna ognjišta.

“Skrnavljenja naših hramova i grobalja u Federaciji BiH /FBiH/, ali ne samo u FBiH, konstantna je pojava na ovim prostorima. Mi procjenjujemo da je ovakav odnos vlasti prema počiniocima krivičnih djela ne samo neprimjeren, nego vrlo opasan i štetan. I više od toga, otkriva jedan šovinistički i diskriminatorski mentalitet koji se uvriježio u nosioce vlasti u ovoj zemlji”, istakao je vladika Hrizostom u intervjuu Srni.

Mitropolit Hrizostom naglašava da je iz “sarajevskog basena” protjerano, raseljno i iseljeno hiljade Srba i da se isto desilo i u centralnoj Bosni – zeničkoj, travničkoj i bugojanskoj regiji.

“To je, uostalom, poznata stvar, ali je žalosna činjenica da toliko godina niko ne govori o progonu Srba iz centralne Bosne, odnosno iz naše Mitropolije”, konstatuje vladika Hrizostom.

On naglašava da će pitanje povratka, odnosno vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve kako u samom Sarajevu, tako i šire u BiH, svakako biti prioritet njegovog programa i rada.

“To je problem koji traje dugi niz godina i decenija i ne treba graditi iluziju da ćemo nekim čarobnim štapićem sve to riješiti”, upozorava mitropolit Hrizostom.

On ukazuje da je Mitropolija dabrobosanska suočena sa problemom nacionalne i vjerske diskriminacije i segregacije koje svi vide i prepoznaju, kako domaći, tako i strani faktori.

“Nažalost, imamo utisak da određeni krugovi to i žele da vide. Јer kako drugačije razumjeti njihovo nedjelovanje da se problem diskriminacije i segregacije u Sarajevu i BiH ne rješava”, pita vladika Hrizostom.

Opšte stanje u Mitropoliji dabrobosanskoj vladika ocjenjuje kao dobro, dodajući da to ne znači da nema problema na terenu, prije svega, u dijelu eparhije koji se nalazi na području FBiH.

Izvor: SRNA/RTRS