Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je izjava predsjednika Češke Miloša Zemana – da bi BiH, zbog svog nacionalnog sastava, mogla postati baza “Islamske države”, neutemeljena i “daleko od stvarnog stanja stvari”.

Izetbegović je naveo da je od 2012. godine do danas, na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ukupno 240 državljana BiH, te da je njih 54 prije odlaska na pomenuto ratište živjelo u dijaspori, uglavnom, u zemljama zapadne Evrope, a najviše u Austriji, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Trenutno se na sirijsko-iračkom ratištu nalazi 116 državljana BiH. Od ukupno 55 državljana BiH koji su se vratili sa pomenutih ratišta, njih 44 nalazi se u BiH, deset u zemljama zapadne Evrope i jedan u zatvoru u Turskoj”, dodao je Izetbegović.

On je istakao da je od 44 povratnika, njih 23 pravosnažno presuđeno, te dodao da je, imajući u vidu navedene činjenice, jasno da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza “Islamske države”, “kako to insinuira Zeman”.

Prema njegovim riječima, Zeman bez ikakvog povoda i osnova plasira opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima, slično ranijim izjavama predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca.

On smatra da je namjera tih izjava da se evropska javnost “zatruje” lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj bezbjednosnoj prijetnji za Evropu.

Prema njegovim riječima, očito je da je ovdje riječ o ksenofobičnoj i islamofobičnoj kampanji određenih zvaničnika nekih srednjoevropskih država.

On je naglasio da su se sve institucije BiH odlučno suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima.

“BiH je kao članica Koalicije za borbu protiv `Islamske države` dala vrlo konkretne doprinose. Ona je prva zemlja u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. To je rezultiralo time da u 2016. godini nije bilo zabilježenih odlazaka na strana ratišta”, naveo je Izetbegović.

Izvor: Srna/RTRS