Profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci i stručnjak za ustavna pitanja Sanja Barić ističe da je ustaški pozdrav “Za dom spremni”, istaknut na spomen-ploči u blizini konclogora Јasenovac – protivustavan.

Spomen-ploča sa tim pozdravom ne bi smjela da postoji, jer je on, bez ikakve dileme, protivustavan i predstavlja udžbenički primjer govora mržnje, navodi Barićeva.

“Takva ustavnopravna i civilizacijska neprihvatljivost ne znači blaćenje i nepoštovanje žrtava, hrabrosti i zasluga hrvatskih branitelja.

Korištenje tog pozdrava ili mota tokom domovinskog rata je nesrećan izbor, koji ne utiče na ocjenu zasluga branitelja, ali nipošto ne mijenja karakter pozdrava /Za dom spremni/”, navodi ona u svom obraćanju javnosti putem “Fejsbuka”.

Barićeva napominje da dobronamjerni ljudi imaju sto načina da to riješe jednostavno i upozorava da je insistiranje na tom pozdravu “kratkovidna tvrdoglava civilizacijska greška”.

Reagovanje Barićeve uslijedilo je kao odgovor na izjavu glavnog urednika “Glasa koncila” Ivana Miklenića da Hrvatska nije sekularna država.

“Hrvatska prema Ustavu jeste sekularna država! Zaista treba imati dobar želudac i slušati petljanje svakoga u tuđu struku”, poručuje Barićeva.

Izvor: SRNA/RTRS