Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas na otvaranju Predškolske ustanove “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu da su takve ustanove za djecu budućnost srpskog naroda.

Nakon što je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio ustanovu, patrijarh Irinej je rekao da mu je današnja svečanost u Istočnom Novom Sarajevu donijela veliku radost.

“Moja radost danas je dvostruka. Јednako me raduje činjenica da je riječ o pravoslavnoj ustanovi za vaspitanje i odgoj djece, kao i odluka da se obdanište nazove po imenu najvećeg srpskog patrijarha Pavla”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je podsjetio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio čovjek iz naroda, koji je volio svoj srpski narod i pravoslavnu, ali i svu drugu djecu.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti su čvrsta osnova za budućnost Republike Srpske i srpski narod.

“Radostan sam i zato što vidim da su i danas naš narod i naša crkva zajedno”, rekao je patrijarh Irinej.

Dodik je poželio doborošlicu patrijarhu Irineju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojnim zvanicama i gostima i izrazio zadovoljstvo ovim svečanim činom i najavio da će Republika Srpska i njene opštine, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom nastojati da zajedno u svakoj lokalnoj zajednici ovore bar po jedno pravoslavno obdanište.

“Naša crkva najjači je dio našeg identiteta i hvala joj što nas okuplja”, poručio je Dodik.

Ceremoniji otvaranja obdaništa prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici Grada Isiočno Sarajevo sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem na čelu, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i njegove kolege načelnici opština sa ovog područja Srpske, gosti i građani.

Obdanište su u septembru prošle godine zajedno osnovali opština Istočno Novo Sarajevo i Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve.

Novoizgrađeni moderni objekat ima površinu od oko 790 metara kvadratnih sa 2.100 metara kvadratnih dvorišta.

Izgradnju obdaništa podržao je kabinet predsjednika Srpske sa 400.000 KM, dok je 570.000 KM obezbijedila opština Istočno Novo Sarajevo.

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ЈE NAЈЈAČI DIO NAŠEG IDENTITETA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na otvaranju Predškolske ustanove “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ najjači dio identiteta srpskog naroda, kao i da je najzaslužnija za njegovu sabornost.

Dodik je najavio da će Republika Srpska i njene opštine, zajedno sa SPC, nastojati da zajedno u svakoj lokalnoj zajednici otvore bar po jedno pravoslavno obdanište.

“Naša crkva je najjači dio našeg identiteta i hvala joj što nas okuplja. Naš način života, naša vjera, naša krsna slava i naše obrazovanje na tim osnovama svakako nas čini posebnim i zato nas Crkva i okuplja kao veliki i ponosni srpski narod”, rekao je Dodik, te poželio doborošlicu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu SPC i mnogobrojnim zvanicama i gostima.

Prema njegovim riječima, za ovo obdanište dugo su se borili, nije bilo jednostavno, ali danas ova ustanova izgleda predivno.

Dodik je istakao da su izgradnja i puštanje u rad ove dječije ustanove djelo vrijednih ljudi sa ovog područja, kao i dokaz da se Srbi nisu i neće odreći života na ovim prostorima, na kojima predano grade bolji život.

Kapacitet obdaništa, koje počinje sa radom u ponedjeljak, 4. septembra, jeste 120 djece, od čega 20 jasličkog uzrasta.

VLASTI SRPSKE NEĆE STATI NAKON IZGRADNjE VRTIĆA “PATRIЈARH PAVLE”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da vlasti Srpske neće stati nakon realizacije projekta Predškolske ustanove “Patrijarh Pavle” u Istočnom Sarajevu, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko milion KM.
“Uz angažman predsjednika Srpske i lokalnih vlasti dobili smo jedan sjajan vrtić”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da je ovo veoma važan projekat za razvoj Istočnog Sarajeva, te da je posebno značajno to što se to uklapa u plan razvoja predškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj.

“Širom Srpske imali ste priliku da vidite da niču i novi vrtići i nova obdaništa, ali ono što ja želim pomenuti nije dovoljno promovisano, jeste činjenica da pored standardizovane priče vezane za vrtiće i obdaništa ono što Vlada Republike Srpske paralelno radi jeste da se povećava broj djece koja su obuhvaćena predškolskim programom”, rekla je Cvijanovićeva poslije otvaranja Predškolske ustanove “Patrijarh Pavle”.

Ona je istakla da je ove godine 48,20 odsto djece u programu pripreme pred polazak u školu, te da se za tu svrhu koriste vrtići, osnovne škole i slično.

Izvor: Srna/RTRS