Za danas najavljeno okupljanje podrške radnicima Željeznica koji od ponedjeljka štrajkuju glađu, završilo je odlaskom u Vladu Srpske. Radnici od štrajka nisu odustali ni nakon razgovora u Vladi. Uprava Željeznica objavila je pojedinačna dugovanja prema štrajkačima i još jednom naglasila da se plate u ovom preduzeću isplaćuju redovno.

Okupljanje željezničara počelo je tako što su ponovo poslali poruku.

“Ne odustajemo, odavde nas mogu iznijeti samo na nosilima ili nam isplatiti naša potraživanja”, izjavio je Zlatko Marin, predsjednik Sindikata transportne djelatnosti.

Postavili su i ultimatum generalnom direktoru i ministrima saobraćaja i rada da do podne reaguju na njihove zahtjeve. Kada je reagovanje izostalo, uputili su se pred Vladu Srpske. Do ministra saobraćaja nisu došli jer je, kako im je rečeno, odsutan. Saslušala ih je Mira Vasić, pomoćnica u Ministarstvu rada, iz kojeg su, nakon sastanka, poručili da zakonitost štrajka utvrđuje inspekcija rada i da rješavanje problema u Željeznicama nije u njihovoj nadležnosti.

Radnik ŽRS Dragan Peulić istakao je da su im u Ministarstvu poručili, ono što su već znali – da je njihov štrajk legalan i da imaju na njega pravo.

“Zbog toga mi ovdje i dalje ostajemo”, poručio je Peulić.

Ministar Neđo Trninić, juče je štrajkačima poručio da razumije njihov strah zbog restrukturiranja preduzeća, ali da razloga za štrajk nema. Ponovio je da se plate u ovom preduzeću redovno isplaćuju.

“Mislim da su ovi radnici što su u štrajku krajnje ispolitizovani i izmanipulisani u duhu trenutne političke situacije”, kaže Trninić.

Za to vrijeme iz uprave Željeznica stiglo je saopštenje sa tačnim podacima o dugovanjima prema štrajkačima. U saopštenju uprave se navodi da preduzeće Zlatku Marinu duguje 50, a maksimalan dug prema nekom od njih iznosi 268 marka, na šta štrajkači poručuju da nekom sa i onako niskim primanjima, 50 maraka nije malo.

“Smatramo da je kršenje zakona objavljivanje spiska o našim dugovanjima, jer moje primanje da je i od jedne marke, tajno je i ne bi smjelo biti javno”, ističe Marin.

Iz Vlade Srpske delegacija štrajkača se vratila na polaznu tačku  – banjalučku Željezničku stanicu, gdje, kako kažu, ostaju do ispunjenja njihovih zahtjeva.

RTRS